Foto: FB MZSR

Pozrite si nové rozdelenie okresov. Ministerstvo zdravotníctva tiež zverejnilo linku, kde môžete nahlasovať porušenie epidemiologických opatrení

Ministerstvo zdravotníctva v utorok, tak ako každý týždeň, informovalo o aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku, pričom uviedlo, že epidemická situácia sa za posledný týždeň mierne zlepšila. Od budúceho týždňa bude podľa COVID automatu vo štvrtom stupni varovania, teda čiernych okresov 35, do tretieho stupňa (bordového) sa zaradí 41 okresov a v druhom stupni (červenom) budú tri okresy.

Ministerstvo na Facebooku tiež uviedlo, že zriaďuje linku, na ktorej môžu občania nahlasovať porušenie epidemiologických opatrení. Obyvatelia môžu nahlasovať nedodržiavanie karantény, oslavy v interiéri či nedovolené otvorenie prevádzok. Nahlasovať nedodržiavanie môžu občania buď na infolinke 02/222 009 11 alebo prostredníctvom emailovej adresy peo@health.gov.sk

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura na tlačovej konferencii uviedol, že situácia v nemocniciach je aj naďalej vážna. „Situácia je napätá, ale je prinajmenšom zastabilizovaná a čísla v jednotlivých nemocniciach tak dramaticky nerastú,“ uviedol. Štátny tajomník tiež informoval, že kyslíkové lôžka sú obsadené na úrovni 75 % z vyčlenenej kapacity pre COVID pacientov, a preto musia v prípade ventilovaných lôžok presúvať pacientov medzi nemocnicami, pritom podľa neho nájsť voľné lôžko je veľmi náročné. Stachura dodal, že pozitívnou správou je, že sa zredukoval počet výjazdov záchraniek. Aktuálne je v zahraničí sedem slovenských pacientov.
Foto: FB MZSR

V marci má prísť toľko vakcín, koľko prišlo za všetky mesiace očkovania doteraz

Štátna tajomníčka ministerstva Jana Ježíková včera tiež uviedla, že na Slovensko má v marci prísť toľko vakcín, koľko prišlo za všetky mesiace očkovania doteraz, čo predstavuje vyše 305-tisíc vakcín od Pfizeru, v prípade Moderny má prísť 75 600 dávok, od AstraZenecy má doraziť viac ako 309-tisíc. Problém však nastal s novou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson, ktorá oznámila, že bude s dodávkami meškať. Európska lieková agentúra o nej má pritom rozhodnúť už zajtra. Slovensko tieto vakcíny očakávalo v priebehu apríla.

Ježíková tiež uviedla, že najväčšie percento zaočkovanosti aspoň prvou dávkou vakcíny má Slovensko vo vekovej skupine 80 až 89 rokov, nasledujú obyvatelia od 90 až 99 rokov, pričom vo veku nad 80 rokov je celkovo zaočkovaných 31 %, nad 70 rokov 20 % a nad 60 rokov 12 %. Čo sa týka klientov domovov sociálnych služieb, tak tam je zaočkovaných aspoň prvou dávkou vakcíny 50 %.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

„Ak by chodili sľúbené dodávky tak, ako sú naplánované zo strany dodávateľov, tento mesiac by sme vedeli spustiť očkovanie Pfizerom pre obyvateľov od 60 rokov,“ povedala štátna tajomníčka. Ďalej uviedla, že do konca apríla by sa podľa nej spustilo očkovanie Pfizerom pre obyvateľov od 50 rokov a do konca mája aj pre ďalšiu vekovú skupinu, pričom ak by sme začali používať aj ruskú vakcínu Sputnik V tak lehoty by sa skrátili o mesiac.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Dozrel čas zverejniť audit Ministerstva zdravotníctva

V súvislosti s ohrozením peňazí z Plánu obnovy dočasne poverený premiér Heger prisľúbil na ministerstve …

Consent choices