Ilustračné PHOTO: © European Union.

Koronavírus: Európska lieková agentúra odporučila registráciu vakcíny Janssen

Európska lieková agentúra odporučila udeliť podmienečné povolenie na uvedenie vakcíny COVID-19 Janssen na trh na prevenciu COVID-19 u ľudí od 18 rokov. Vakcína proti COVID-19 Janssen je štvrtá vakcína odporúčaná v EÚ na prevenciu COVID-19.

AKTUALIZOVANÉ 15:05

„Po dôkladnom vyhodnotení Výbor pre humánne lieky (CHMP) agentúry EMA dospel konsenzom k záveru, že údaje o vakcíne sú spoľahlivé a spĺňajú kritériá účinnosti, bezpečnosti a kvality,“ uviedla EMA na svojej webovej stránke.

„S týmto najnovším pozitívnym stanoviskom budú mať orgány v celej Európskej únii ďalšiu možnosť v boji proti pandémii a ochrane životov a zdravia svojich občanov,“ uviedol výkonný riaditeľ agentúry EMA Emer Cooke.

Klinické skúšanie prebiehalo na vyše 44 tisíc ľuďoch, pričom klasicky polovica dostala jednu dávku vakcíny a polovica dostala placebo (zdanlivá injekcia), avšak ľudia nevedeli, či im bola podaná vakcína COVID-19 Janssen alebo placebo.

Výsledkom štúdie ukázal, že vakcína dosahuje 67% zníženie počtu symptomatických prípadov COVID-19 po 2 týždňoch u ľudí, ktorí dostali vakcínu COVID-19 Janssen (116 prípadov z 19 630 ľudí) v porovnaní s ľuďmi, ktorí dostávali placebo (348 z 19 691 ľudí). Inými slovami to znamená, že vakcína mala 67% účinnosť.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Štúdia tiež ukázala, že vakcína mala len zvyčajne mierne alebo stredne závažné, avšak vymizli do niekoľkých dní po očkovaní. Medzi najbežnejšie patria bolesti v mieste vpichu, bolesti hlavy, únava, bolesti svalov a nevoľnosť.

Európska únia celkovo zakontrahovala 200 miliónov dávok od uvedenej spoločnosti,pričom do krajín by vakcíny mohli byť distribuované až v apríli.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices