Dúhová vlajka, LGBTIQ. PHOTO: ©European Union 2020

Európsky parlament vyhlásil EÚ za zónu slobody pre LGBTIQ osoby

Európsky parlament vo štvrtok vyhlásil Európsku úniu za zónu slobody pre LGBTIQ osoby. Poslanci tak zareagovali na zhoršujúcu sa situáciu v oblasti LGBTIQ práv v niektorých krajinách EÚ.

Dva roky po tom, ako sa prvý poľský okres vyhlásil za akúsi zónu bez takzvanej LGBT ideológie, prijal Európsky parlament nelegislatívne uznesenie, prostredníctvom ktorého vyhlásil celú Európsku úniu za zónu slobody pre LGBTIQ osoby. Poslanci uznesenie schválili pomerom hlasov 492 (za): 141 (proti): 46 (zdržalo sa hlasovania).

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Od marca 2019 prijalo viac ako sto miestnych samospráv v Poľsku na úrovni obcí, okresov či vojvodstiev uznesenia, prostredníctvom ktorých sa vyhlásili za tzv. zónu bez LGBT. Miestne samosprávy by sa podľa nich mali zdržať konania, ktorým by podporili toleranciu voči LGBTIQ osobám, a mali by zastaviť finančnú pomoc organizáciám podporujúcim nediskrimináciu a rovnosť.

Väčšia diskriminácia a rastúci počet útokov na LGBTI osoby v Poľsku

Prijímanie uznesení o tzv. zónach bez LGBT je podľa poslancov súčasťou širšieho kontextu nárastu diskriminácie a útokov proti LGBTIQ komunite v Poľsku vrátane čoraz častejších nenávistných prejavov zo strany verejných orgánov, volených činiteľov, medzi ktorých patrí aj súčasný prezident krajiny, a provládnych médií. Parlament v tejto súvislosti odsúdil zatýkanie aktivistov za práva LGBTIQ osôb, ako aj útoky proti pochodom za práva sexuálnych menšín a zákazy týchto pochodov.

Napriek tomu, že Európska komisia zamietla žiadosti o financovanie zo strany EÚ v rámci programu partnerstva miest podané poľskými mestami, ktoré prijali uznesenia o tzv. zónach bez LGBT, poslanci žiadajú ďalšie kroky zamerané na riešenie porušovania základných práv LGBTIQ osôb v celej Únii. Exekutíva EÚ by v tejto súvislosti podľa poslancov nemala váhať použiť všetky nástroje vrátane postupov v prípade nesplnenia povinnosti, článku 7 Zmluvy o EÚ, ako aj nedávno prijatého nariadenia o ochrane rozpočtu Únie.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Zhoršujúca sa situácia v Maďarsku

Uznesenie sa zaoberá aj zhoršujúcou sa situáciou v oblasti práv LGBTIQ osôb v Maďarsku. V novembri 2020 prijalo maďarské mesto Nagykáta uznesenie, ktorým sa zakázalo „šírenie a podpora propagandy LGBTQ“. Maďarský parlament prijal o mesiac neskôr ústavné zmeny, ktoré ďalej obmedzili práva LGBTIQ osôb a ktoré opomínajú existenciu transrodových a nebinárnych osôb a obmedzujú ich právo na rodinný život.

LGBTIQ osoby v celej Európskej únii by mali mať právo slobodne žiť a verejne prejavovať svoju sexuálnu orientáciu a rodovú identitu bez strachu z neznášanlivosti, diskriminácie alebo prenasledovania, uvádza sa v uznesení. Orgány na všetkých úrovniach verejnej správy v celej Únii by mali chrániť a presadzovať rovnosť a základné práva pre všetkých vrátane LGBTIQ osôb, dodáva schválený text.

O mam

Odporúčame pozrieť

Tak ako, Slovensko? Dokážeš sa dnes pozrieť do tváre matky Juraja? Pýta sa Lucia Ďuriš Nicholsonová

Dnes som sa vysmrkala do servítky, ktorú si normálne kladiem pred svoje politické ústa. Zvyknem …

Consent choices