Europska rada
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Výbor ministrov vyzýva Poľsko na prijatie postupov, aby mohli ženy podstúpiť zákonný potrat

Výbor ministrov Rady Európy prijatým uznesením vyzval Poľsko na stanovenie jasných a účinných postupov, ktoré musia ženy podniknúť, aby získali prístup k zákonným potratom. Informovalo o tom tlačové oddelenie Rady Európy.

Uvedené postupy by mali zabezpečiť, aby sa na tehotné ženy, ktoré sa vopred domáhajú zákonného prerušenia tehotenstva v nemocniciach, nevzťahovali zbytočné požiadavky a prekážky. Orgány by tiež mali zabezpečiť, aby boli ženám poskytnuté adekvátne informácie o týchto postupoch.

Poľská legislatíva o potratoch patrí medzi najprísnejšie v Európe a umelé prerušenie tehotenstva je povolené len v prípade počatia pri znásilnení, inceste alebo ak je ohrozený život matky. Aktivisti však tvrdia, že poľské ženy potratia bez ohľadu na to, čo hovorí zákon, niektoré pomocou tabletiek, iné zasa vycestujú na Slovensko, do Nemecka, Nórska alebo iných krajín.

„Ak chce žena ísť na potrat, nič ju nezastaví,“ uviedla pred niekoľkými dňami aktivistka Marta Krzynóweková, podľa ktorej je obmedzenie práv na potrat súčasťou rozsiahleho útoku na poľskú demokraciu.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Výbor ministrov nalieha na poľské orgány, aby zabezpečili, že zákonné potraty a predpôrodné vyšetrenia budú v celej krajine efektívne prístupné bez ohľadu na regionálne rozdiely a nebudú nemocnicami pozdržané pre výhrady vo svedomí alebo pandemické obmedzenia.

Výbor ministrov, ktorý je zložený z ministrov zahraničných vecí členských štátov, zabezpečuje nepretržitý dohľad nad výkonom rozsudkov a rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices