Čo nové doma i vo svete? Koaličná kríza naďalej pokračuje, plán obnovy ide do medzirezortného pripomienkového konania

Podľa Remišovej sú na stole buď predčasné voľby, alebo odchod Richarda Sulíka aj Igora Matoviča z tejto vlády

Veronika Remišová v TA3 uviedla, že konflikt medzi Sulíkom a Matovičom naďalej trvá. Podľa nej na stole sú len dve možnosti a to predčasné voľby, alebo odchod Richarda Sulíka aj Igora Matoviča z tejto vlády, viac TU.

M. Klus: S gréckym partnerom sme sa zhodli, že cestovateľské certifikáty by oživili turizmus

„Jedna z aktuálnych tém, ktoré spájajú Slovensko a Grécko, je zavedenie digitálnych zelených pasov či tzv. COVID-19 certifikátov, ktoré by uľahčili cestovanie v rámci Európskej únie. Vďaka napredujúcemu očkovaniu proti koronavírusu a s príchodom jari sa čoraz intenzívnejšie venujeme plánom na spustenie tejto dlho očakávanej úľavy pre milióny občanov, vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, viac o jeho vyhlásení TU.

Európsky parlament vyhlásil EÚ za zónu slobody pre LGBTIQ osoby

Európsky parlament vo štvrtok vyhlásil Európsku úniu za zónu slobody pre LGBTIQ osoby. Poslanci tak zareagovali na zhoršujúcu sa situáciu v oblasti LGBTIQ práv v niektorých krajinách EÚ, viac o tomto rozhodnutí TU.

Koronavírus: Európska lieková agentúra odporučila registráciu vakcíny Janssen

Európska lieková agentúra odporučila udeliť podmienečné povolenie na uvedenie vakcíny COVID-19 Janssen na trh na prevenciu COVID-19 u ľudí od 18 rokov. Vakcína proti COVID-19 Janssen je štvrtá vakcína odporúčaná v EÚ na prevenciu COVID-19, viac o jej schválení TU.

Dlho očakávaná konferencia o budúcnosti Európy sa konečne môže začať. Lídri hlavných inštitúcií EÚ podpísali spoločné vyhlásenie

Lídri hlavných inštitúcií Európskej únie () v stredu podpísali spoločné vyhlásenie o Konferencii o budúcnosti Európy. Konferencia si kladie za cieľ posilniť hlas občanov pri formovaní únijných politík. Svoj podpis pod dokument pripojili šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a v mene súčasného predsedníctva portugalský premiér António Costa, viac o dohode TU.

Koronavírus: Európska únia dostane ďalšie štyri milióny vakcín Pfizer/BioNTech

Európska komisia zabezpečila dohodu s americko-nemeckým konzorciom Pfizer-BioNTech o dodávke ďalších štyroch miliónov vakcín proti ochoreniu COVID-19. Podľa predsedníčky výkonného orgánu Európskej únie Ursuly von der Leyenovej to pomôže členským štátom v úsilí držať pod kontrolou šírenie nových mutácií koronavírusu, viac o tejto dodávke TU.

VYSVETĽUJEME: Európsky parlament schváil program EU4Health za viac ako 5 mld. eur. Na čo sa tento program zameriava?

Európsky parlament v utorok schválili nový zdravotný program EU4Health so sedemročným rozpočtom 5,1 mld. eur. Jeho úlohou bude pomôcť systémom zdravotnej starostlivosti v EÚ pripraviť sa na budúce zdravotné hrozby a pandémie, viac o tomto programe sa dočítate TU.

Plán obnovy ide do medzirezortného pripomienkového konania. Finálny dokument by sa do Bruselu mal poslať koncom apríla

Minister financií Eduard Heger na tlačovej konferencii uviedol, že plán obnovy vstupuje do medzirezortného konania. Heger tiež upozornil, že zákon aktuálne nerieši konkrétne sumy ani prerozdelenia, upravuje len legislatívne podmienky pri realizácii mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti, viac o pláne obnovy nájdete TU.

Minister Budaj predstavil zelený Plán obnovy Slovenska. Pozrite sa, aké sú podľa neho priority

Európsky Plán obnovy prinesie Slovensku dodatočné investície za takmer 6 miliárd eur do zelenej ekonomiky, zdravotníctva, vzdelávania, vedy a výskumu, ako aj verejnej správy a digitalizácie. Slovensko z Plánu obnovy získa na zlepšenie životného prostredia a zdravia ľudí jednu miliardu eur. Prioritami Ministerstva životného prostredia SR sú: zelená obnova rodinných domov, adaptácia na zmenu klímy a dekarbonizácia priemyslu. Informoval o tom dnes minister životného prostredia Ján Budaj, viac TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Čo nové doma i vo svete? Slovinsko preberá predsedníctvo Rady EÚ, V Únii začal platiť covid pas, podmienky pre cestovanie sa radikálne menia

Slovinsko na pol roka preberá predsedníctvo Rady Európskej únie. Stredobodom pozornosti pre spory s Bruselom …

Consent choices