Summit EU
Samit lídrov Európskej únie. PHOTO: © European Union.

Päť európskych krajín vyzvalo na rokovania o distribúcii vakcín

Predstavitelia piatich členských štátov Európskej únie (EÚ) vyzvali na rokovania lídrov európskej dvadsaťsedmičky o distribúcii vakcín proti koronavírusu v rámci bloku. Rakúske médiá v sobotu informovali, že lídri Česka, Rakúska, Slovinska, Lotyšska a Bulharska v tejto veci poslali spoločný list predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi. V ňom uviedli, že ak bude pokračovať súčasný systém, do leta vzniknú a prehĺbia sa rozdiely medzi členskými štátmi.

Lídri poslali list po tom, ako rakúsky kancelár Sebastian Kurz v piatok skritizoval súčasnú situáciu. Ako uviedol, hoci sa EÚ dohodla na distribúcii vakcín na základe počtu obyvateľov, niektoré krajiny dostávajú značne viac ako ostatné.

Predstavitelia v iných krajinách zase podotkli, že štáty chcú rôzne množstvá rôznych vakcín, no nie vždy prevzali ich plný prídel, uvádza agentúra AP.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Kurzova kritika sa však stretla s odmienutím zo strany rakúskeho ministerstva zdravotníctva. Generálna tajomníčka rezortu, ktorý má na starosti koaličná strana Zelení, Ines Stilling sa podľa rádia Ö1 vyjadrila, že rokovania o distribúcii vakcín sú „vyrovnané a transparentné“.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Ak občania vnímajú problém, treba sa ním zaoberať

Európsky parlament si od predsedníčky Európskej komisie vypočul správu o stave Únie, no reflektuje aj …

Consent choices