eurovolby
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Voľby v dvoch spolkových krajinách zrejme priniesli Merkelovej CDU porážku

Nemecká Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej podľa všetkého utrpela v krajinských voľbách v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falcku porážku. Projekcie výsledkov po skončení hlasovania naznačujú, že stredopravá CDU nedokázala poraziť ľavicovejšie strany a ich obľúbených krajinských premiérov.

Podľa projekcií vysielateľov ARD a ZDF, ktoré sa zakladajú na exit polloch a čiastočne zrátaných výsledkoch, by na prvých miestach v oboch krajinách mali skončiť strany ich terajších premiérov s náskokom sedem až deväť percentuálnych bodov pred CDU. V Bádensku-Württembersku tak znova uspeli Zelení a v Porýní-Falcku Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD). V prvej spomenutej spolkovej krajine projekcie pripisujú CDU zhruba 23% hlasov a v druhej 26%, To by boli najhoršie výsledky strany od druhej svetovej vojny v oboch spolkových krajinách.

Podporu voličov podľa všetkého stratila aj krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá by mohla mať okolo 10% hlasov.

Hlasovanie v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falcku, ktoré odštartovalo volebný rok v Nemecku, je vnímané ako náročný test pre CDU pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, ktoré rozhodnú o jej nástupcovi. Rok sa pre vládny dvojblok, v ktorom je CSU s Kresťansko-sociálnou úniou Bavorska (CSU), nezačal dobre. V Nemecku panuje nespokojnosť s pomalým štartom očkovania proti koronavírusu a pandemickými reštrikciami a strany čelia aj obvineniam voči dvom poslancom z profitovania z obstarávania rúšok.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Tohtoročný volebný maratón v Nemecku zahŕňa dovedna šesť krajinských volieb. Vyvrcholí 26. septembra parlamentnými voľbami.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Merkel

Integrácia Balkánu do Európskej únie je strategická pre obe strany, tvrdí Merkelová

Integrácia balkánskych štátov do Európskej únie (EÚ) je v strategickom záujme Európskej únie. V pondelok …

Consent choices