Klus
Martin Klus. Foto: MZVaEZ SR.

M. Klus: Čím rýchlejšie budú dodávky bezpečných vakcín, tým skôr sa začne otváranie ekonomík

„Stúpajúci počet nových, nebezpečnejších mutácií koronavírusu, ešte viac zvýraznil nevyhnutnosť efektívnej koordinácie opatrení a výmeny informácií. Jedným z formátov, ktorý sa orientuje na flexibilnú a pragmatickú spoluprácu, je aj Slavkovský formát (S3). Slovensko, Česko a Rakúsko vnímajú túto regionálnu platformu aj ako nástroj na posilňovanie jednoty Európskej únie (EÚ). Dôkazom toho je aj príležitostné rozširovanie formátu o ďalšie partnerské štáty, naposledy Francúzsko, s cieľom ešte viac zviditeľniť témy dôležité pre občanov.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus počas videokonferencie národných koordinátorov spolupráce v rámci Slavkovského formátu (S3), námestníkom ministra zahraničných vecí Českej republiky Alešom Chmelařom a generálnym tajomníkom Ministerstva pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Petrom Launským-Tieffenthalom, spolu s generálnym tajomníkom Ministerstva pre Európu a zahraničné veci Francúzskej republiky François Delattrom.

Témami online diskusie v rozšírenom formáte S3 + Francúzsko, ktorú iniciovalo Rakúsko, boli aktuálne otázky európskej a zahraničnej politiky, pandémia ochorenia COVID-19, plán obnovy EÚ a transformácia energetiky, migrácia, právny štát, rozširovanie Únie, ako aj priority budúcoročného predsedníctva Francúzska v Rade EÚ.

„S mojimi partnermi z Česka, Rakúska a Francúzska sme sa zhodli, že aj rozšírená verzia formátu S3 je ideálnou platformou na otvorený dialóg a posilnenie spolupráce v konkrétnych oblastiach spoločného záujmu. Pandémia ochorenia COVID-19 pritom dáva takýmto formátom ešte väčší význam,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus. Zároveň využil príležitosť a počas videokonferencie sa poďakoval Francúzsku a Rakúsku za ich nedávne prejavy solidarity v podobe darovaných vakcín či ponúknutej zdravotníckej pomoci.

Plán obnovy EÚ po koronakríze je podľa štvorice partnerov ideálnou príležitosťou na zotavenie sa z následkov pandémie a uskutočnenie ekonomických reforiem v oblastiach, ktoré sú kľúčové pre budúcnosť Únie. „Na ceste k celosvetovo konkurencieschopnejšej, zelenšej a digitálnejšej Európe pritom nemôžeme zabúdať ani na princípy právneho štátu, ktoré sú základným kameňom EÚ, platia pre všetky členské štáty, za každých okolností a bez výnimiek,“ zdôraznil Martin Klus.

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

V otázke ďalšieho rozširovania Európskej únie sa partneri zhodli na potrebe silnejšej podpory pre krajiny západného Balkánu a nevyhnutnosti pokroku v prípade európskej integrácie Albánska a Severného Macedónska.

Podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie SR nemožno podceňovať ani pokračujúcu informačnú vojnu a propagandu, ktorá región vzďaľuje od Európy. „O to väčšiu pozornosť by sme mali venovať našim priateľom na západnom Balkáne a ukázať im, že s nimi počítame a neotáčame sa im chrbtom,“ dodal M. Klus.

Na nevyhnutnosť dialógu s cieľom zabrániť ďalším provokáciám a eskalácii napätia partneri vo formáte S3 + Francúzsko vyzvali aj v súvislosti so situáciu vo východnom Stredomorí. V otázke ďalšieho prístupu k Ruskej federácii a Čínskej ľudovej republike sa zároveň zhodli na potrebe udržania otvorených komunikačných kanálov, no bez kompromisov v zásadných politických či ekonomických otázkach.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices