vakcína, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Lexmann a Kolejáková vyzývajú okamžite objasniť údajné krátenie dodávok vakcín Pfizer pre Slovensko

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) a členka predsedníctva KDH Monika Kolejáková vyzývajú Ministerstvo zdravotníctva SR na urýchlené objasnenie závažných informácií o medializovanej nevyužitej možnosti objednávky vakcín Pfizer prostredníctvom opcie.

Doterajšia zmätočná komunikácia MZ SR bez jasných odpovedí zatiaľ iba posilňuje podozrenie o nedostatočnej transparentnosti procesu obstarávania vakcín. Objasneniu nepomáha ani fakt, že vyjadrenie Konzília odborníkov, že o tomto kroku nebolo informované, je v rozpore s vyjadrením exministra zdravotníctva.

Europoslankyňa opakovane vyzývala na transparentnosť zmlúv aj pri obstarávaní na európskej úrovni. „Transparentnosť je základom pre dôveru občanov v takej vážnej veci, ako je starostlivosť o zdravie a záchrana životov,“ zdôrazňuje Lexmann. „Na Slovensku v súčasnosti vážne riskujeme výpadok vakcín a veľmi pomalý nárast očkovania, ktoré tak výrazne potrebujeme. Počítať s ešte neistými dodávkami nových schválených vakcín, a pritom nevyužiť možnosť ponúkaných overených, je risk, ktorý si Slovensko v tejto situácii nemôže dovoliť,” dodáva Kolejáková.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Ako ďalej upozorňuje Kolejáková, v dôsledku toho ostanú veľké množstvá vakcín možno až na 4. kvartál. Slovensko teraz potrebuje obrovskú pomoc s relokáciou čo najväčšieho počtu vakcín.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices