Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia predstavila návrhy na novú dvojeurovú mincu. O jej vzhľade môžete rozhodnút aj vy!

Európska komisia 1. marca predstavila návrhy na novú pamätnú dvojeurovú mincu, ktorá pôjde do kolobehu z príležitosti oslavy 35 rokov programu Erasmus+ v roku 2022.

Do súťaže o novú grafiku mince prišlo vyše 70 návrhov, z čoho porota vybrala 6 finálnych mincí, pričom o víťaznom vzore rozhodnú ľudia vo verejnom hlasovaní. Občania EÚ si podľa návrhu majú vybrať mincu, ktorá podľa ich názoru najlepšie reprezentuje a oslavuje úspech projektu Erasmus. Program Erasmus+ umožňuje ročne desaťtisícom študentov, ale aj dospelým, navštíviť inú členskú krajinu, dokonca aj vybrané tretie krajiny. Od jeho vzniku v roku 1987 z neho profitovalo 10 miliónov ľudí.

„Pomôžte označiť Erazmovo miesto pri formovaní Európy a vyberte si kúsok histórie, ktorý si môžete preniesť do svojej peňaženky,“ uvádza Komisia. Do hlasovania sa môžete zapojiť do 31. marca. Hlasovať môzete TU.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices