Slovensky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Hojsík: List europoslancov a europoslankýň Národnej rade SR na podporu petície Klíma ťa potrebuje

Slovenskí poslanci a poslankyne Európskeho parlamentu vyjadrili v spoločnom liste podporu petícii Klíma ťa potrebuje, ktorú podpísalo vyše stodvadsaťtisíc ľudí. Zároveň vyzvali slovenský parlament, aby podporil požiadavky petície a vyhlásil stav klimatickej núdze. List inicioval poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík. 

Prvý krok urobili občania. Viac ako stodvadsaťtisíc Sloveniek a Slovákov upozornilo politikov, aby nebrali klimatickú krízu ľahkovážne a podnikli konkrétne kroky, ktorými pomôžu prispieť k jej riešeniu. Na ťahu je teraz slovenský parlament. Verím, že poslanci a poslankyne nebudú ignorovať hlas ľudí, budú sa petíciou v parlamentne zaoberať, podporia a schvália všetky požiadavky, ktoré petícia obsahuje,“ uviedol poslanec Európskeho parlamentu za PS Martin Hojsík.

Chcem veriť, že Národná rada petíciu neodbije prijatím frázovitého, nekonkrétneho stanoviska. Takpovediac „len aby sa nepovedalo“.  Ochranu klímy je potrebné riešiť systémovo, s dôrazom na vytváranie nových pracovných miest, rozvoj moderného hospodárstva s dôrazom na menej rozvinuté regióny a citlivo k ľuďom s nízkymi príjmami,“ upozornil Hojsík.

Slovenský parlament musí vyhlásiť stav klimatickej núdze a vytvoriť rámec pre dostatočne rýchle znižovanie emisií skleníkových plynov tak, aby sme dosiahli klimatickú neutralitu najneskôr do roku 2050 a aby sme zabezpečili systémovú ochranu ľudí pred negatívnymi dôsledkami klimatickej krízy. Ide doslova o život. Aj preto som oslovil slovenské europoslankyne a europoslancov o podporu listu, ktorý som následne poslal predsedovi Národnej rady SR. Dúfam, že za ochranu klímy sa teraz postaví aj slovenský parlament,“ doplnil progresívny europoslanec Martin Hojsík.

Viac..  Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Dopady zmeny klímy (a jej neriešenie), ohrozuje životy a zdravie ľudí, ale súčasne spôsobuje obrovské ekonomické škody a ohrozuje mnohé pracovné miesta. Poctivé riešenie klimatickej krízy nám dá šancu ochrániť ľudí a prírodu, no súčasne poskytne veľa príležitostí pre zelený a udržateľný vývoj Slovenska. Mnohé opatrenia pre ochranu klímy poskytnú rozvojové impulzy a budú ekonomicky a sociálne prínosné. Potrebujeme vyhlásiť stav klimatickej núdze v podobe balíka opatrení, ktoré povedú ku konkrétnym zmenám legislatívy a spôsobu rozhodovania verejnej správy,“ uzavrel podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.

List adresovaný predsedovi Národnej Rady Slovenskej republiky a predsedníčkam a predsedom poslaneckých klubov (s výnimkou strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko) podpísali:

Martin Hojsík, Progresívne Slovensko / Renew Europe

Michal Šimečka, Progresívne Slovensko / Renew Europe

Monika Beňová, Smer – sociálna demokracia / Progresívna aliancia socialistov a demokratov

Vladimír Bilčík, Spolu – občianska demokracia / Európska ľudová strana

Lucia Ďuriš Nicholsonová, nezávislá / Európski konzervatívci a reformisti

Ivan Štefanec, Kresťanskodemokratické hnutie / Európska ľudová strana

Michal Wiezik, Spolu – občianska demokracia / Európska ľudová strana

List europoslancov k petícii Klíma ťa potrebuje

O mam

Odporúčame pozrieť

hojsik

M. Hojsík: Reakcia na to, že Národná rada nevyhovela požiadavkám petície Klíma ťa potrebuje

Europoslanec Martin Hojsík (PS/RE) sa vyjadril k tomu, že Národná rada nevyhovela požiadavkám petície Klíma …

Consent choices