utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Pri pobreží Kanárskych ostrovov zachránili čln s migrantmi, desiatich museli hospitalizovať

Pohotovostné zložky na španielskych Kanárskych ostrovoch v stredu informovali, že po záchrane člna s migrantmi museli hospitalizovať 10 podchladených osôb. Bola medzi nimi aj 25-ročná žena s dvojročným dieťaťom.

Ako uviedla námorná záchranná služba, v utorok večer natrafili na palube plavidla južne od ostrova Gran Canaria na dovedna 52 ľudí pochádzajúcich z oblasti subsaharskej Afriky, vrátane 29 žien a deviatich maloletých osôb. Všetkých dopravili do prístavu v meste Arguineguín. Pátracie tímy i záchranné lietadlo stále hľadajú asi 200 migrantov na štyroch člnoch.

Trasa zo západnej Afriky na Kanárske ostrovy je považovaná za notoricky známu a nebezpečnú cestu. Napriek tomu sa mnoho obyvateľov čierneho kontinentu neváha vydať na takúto púť s vyhliadkou lepšieho života po dosiahnutí cieľa, často sú však následky veľmi tragické.

Migrácia smerom na Kanárske ostrovy vzrástla po predvlaňajšom kroku Európskej únie. Tá vtedy finančne podporila Maroko, aby zabránila prílivu utečencov na juhu Španielska, ktorí do tejto oblasti prichádzali práve cez Stredozemné more.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex začiatkom januára informovala, že počet prechodov zo západnej Afriky na Kanárske ostrovy sa počas minulého roka zvýšil osemnásobne na 22 600. Je to najvyššia úroveň od roku 2009, keď agentúra Frontex začala viesť takéto záznamy.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices