strom
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Titul Európsky strom roka získal tisícročný dub zo Španielska

Titul Európsky strom roka získal tisícročný dub z obce Lecina v Španielsku. V tlačovej správe o tom informovala Martina Ragalová z odboru externej komunikácie nadácie Ekopolis. Víťazný strom získal v internetovom hlasovaní vyše 104-tisíc hlasov. Na druhom mieste skončil Platan Curinga z Talianska so 78-tisíc hlasmi, tretie miesto obsadil so 66-tisíc hlasmi starodávny platan z Ruska.

Slovensko v súťaži reprezentoval 700-ročný dub z obce Drnava (okres Rožňava). Ten napokon v súťaži obsadil predposledné, 13. miesto s 30 058 hlasmi. Celkovo sa do európskeho finále dostali stromy zo 14 krajín. Tým ľudia počas internetového hlasovania odovzdali spolu vyše 604-tisíc hlasov, čo je dvojnásobok počtu hlasov oproti predošlým ročníkom súťaže. Verejné elektronické hlasovanie prebiehalo od 1. do 28. februára, pričom posledných šesť dní hlasovania nebol viditeľný počet hlasov, ktorý jednotlivé stromy získali. Takýmto krokom chceli organizátori súťaže zabezpečiť čo najväčšiu objektivitu hlasovania.

Viac..  EK: hĺbkové preskúmania šiestich členských štátov s cieľom posúdiť makroekonomické nerovnováhy

Európsky strom roka je súťaž, ktorá upriamuje pozornosť na vzácnosť a dôležitosť stromov ako prírodného a kultúrneho dedičstva Európy a zároveň vyzdvihuje ich environmentálnu dôležitosť v celom ekosystéme. V súťaži sa nehľadá najkrajší strom, ale strom s príbehom, ktorý je zakorenený v životoch a v práci ľudí a komunity, ktorá strom obklopuje.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices