Summit G7
Samit skupiny G7 v Taormine. PHOTO: © European Union.

Organizácia G7 odsúdila sedem rokov trvajúcu ruskú okupáciu Krymu

Organizácia G7 združujúca sedem hlavných priemyselných krajín vo štvrtok odsúdila sedem rokov trvajúcu ruskú okupáciu ukrajinského polostrova Krym. Ministri zahraničných vecí Británie, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska a USA v spoločnom vyhlásení uviedli, že ruské kroky naďalej „podkopávajú ukrajinskú suverenitu, územnú celistvosť a nezávislosť“.

„Jednoznačne odsudzujeme ruskú dočasnú okupáciu autonómnej republiky Krym a mesta Sevastopoľ“, uviedla G7. „Pokusy Ruska legitimizovať ju nie sú a nebudú uznané.“ G7 zároveň obvinila Rusko z porušovania ľudských práv na polostrove a vyzvala na umožnenie vstupu medzinárodných pozorovateľov.

Moskva argumentuje, že Krym k Rusku pripojila po tom, ako veľká väčšina miestnych obyvateľov hlasovala za spojenie s Ruskom. Avšak väčšina sveta toto referendum odmietla ako nelegitímne. Vyhlásenie G7 poukazuje aj na rolu Ruska v pokračujúcom konflikte medzi promoskovskými separatistami a ukrajinskou vládou na východe Ukrajiny.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

„Vyzývame Ruskú federáciu na zastavenie podnecovania konfliktu poskytovaním finančnej a vojenskej pomoci ozbrojeným formáciám, ktoré podporuje na východe Ukrajiny,“ uviedli štáty G7. Organizácia vyzvala na diplomatické riešenie konfliktu s implementáciou série dohôd uzavretých v bieloruskom hlavnom meste Minsk.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices