hajsel
Robert Hajšel, europoslanec.

R. Hajšel chce nielen zníženie poplatkov za roaming, ale aj jeho skvalitnenie

Nielen ďalšie znižovanie roamingových poplatkov, ale najmä skvalitnenie ponúkaných služieb v európskom zahraničí, či už ide o dátový prenos alebo telefonovanie a zvýšeniu transparentnosť očakáva od ďalšieho pripravovaného nariadenia o roamingu europoslanec Robert Hajšel (S&D, nominant Smer-SD), ktorý bol k tejto legislatíve menovaný tieňovým spravodajcom.

„Som preto veľmi rád, že mi opäť v EP prejavili dôveru a môžem sa tak podieľať na ďalšom dôležitom legislatívnom opatrení, ktoré povedie k ďalšiemu znižovaniu poplatkov za roamingové služby a k ich skvalitňovaniu. Verím, že sa nám podarí nastaviť nové pravidlá tak, aby sme mohli pokračovať v rozširovaní poskytovania roamingu za domáce ceny (RLAH, roamlike-at-home),“ uviedol pre médiá Hajšel.

Rozšírenie služieb by podľa neho malo v praxi umožniť aj klientom menších operátorov výhodnejšie využívať roamingové služby. R.Hajšel chce urobiť maximum pre to, aby sa podarilo zafixovať ďalšie postupné znižovanie maximálnych veľkoobchodných cien za roaming (wholesale caps) pri hovoroch, SMS správach a dátach, čo umožní operátorom účtovať klientom nižšie roamingové poplatky za tieto služby v zahraničí. Samozrejme, ani v budúcnosti zrejme neodpadne zásada korektného používania roamingových služieb, čo v praxi znamená, že nemôžeme mesačne používať náš mobilný telefón (v zmysle telefonovania a dátového prenosu) v zahraničí viac ako doma, vysvetlil Hajšel.

Ako tieňový spravodajca chce Hajšel popri znižovaní poplatkov presadzovať najmä odstránenie nedostatkov týkajúcich sa kvality poskytovaných služieb, t.j. aj zabezpečenie rovnakej úrovne služieb na akú sú užívatelia zvyknutí doma. To v praxi podľa neho zasa znamená, že ak doma profitujeme zo služby 4G alebo 5G, nemali by sa nám kvalita a prenosová rýchlosť znižovať ani pri roamingu v zahraničí, k čomu v súčasnosti často dochádza. Dôležitým tiež bude zaviesť bezplatný prístup k ďalším núdzovým službám v jednotlivých členských štátoch či zvýšiť celkovú transparentnosť služby.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

„Ľuďom tak zabezpečíme ešte kvalitnejšie, výhodnejšie a stabilnejšie možnosti komunikácie a zvýšime ich bezpečnosť a transparentnosť,“ dodáva. Nové pravidlá by mali byť v platnosti aspoň ďalších 10 rokov, počas ktorých by sme podľa môjho názoru mali pristúpiť k zhodnoteniu vývoja a k prípadným ďalším úpravám. Napriek tomu, že súčasná situácia cestovaniu nepraje a roaming sme si zvykli spájať práve s cestovaním, uplynulý náročný rok plný obmedzení a nemožnosti fyzického kontaktu ukázal, aké dôležité je pre našich občanov mať možnosť byť v spojení so svojimi blízkymi, priateľmi alebo kolegami bez obmedzení a za férové domáce ceny bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzajú. „Milióny ľudí uviazli vzdialení stovky kilometrov od svojich rodín a práve roaming bol ich jedinou možnosťou, ako preklenúť toto obdobie a čiastočne si vynahradiť chýbajúce osobné stretnutia,“ uviedol Hajšel.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia navrhla začleniť roaming do asociačnej dohody s Moldavskom

Európska komisia (EK) prijala návrh na začlenenie roamingu do dohody o pridružení medzi EÚ a …

Consent choices