Foto: FB Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Vakcinačné centrá fungujú už vo všetkých krajských mestách

Veľkokapacitné očkovacie centrá už fungujú vo všetkých krajských mestách na Slovensku. Pri dnešnom spustení vakcinačného centra v Trenčíne to skonštatoval minister financií a dočasne poverený minister zdravotníctva Eduard Heger. Počas tohto víkendu by v priestoroch trenčianskeho výstaviska mali zaočkovať približne 4-tisíc ľudí vakcínou AstraZeneca.

„Dnes sme otvorili veľkokapacitné očkovacie centrá v Nitre a Trenčíne. Toto je nástroj na zrýchlenie vakcinácie a vyrovnanie tempa očkovania vo všetkých ôsmich krajoch na Slovensku. Každé nové miesto na očkovanie je nádejou na návrat k životu, aký sme tu žili pred pandémiou,“ uviedol Heger.

Podľa štátnej tajomníčky ministerstva zdravotníctva Jany Ježíkovej nitrianske a trenčianske očkovacie centrum doplnia momentálnu štruktúru vakcinačných miest. „Aktuálne vo vakcinačnej štruktúre funguje 60 nemocníc, 15 polikliník a 18 veľkokapacitných očkovacích centier. Týždenná očkovacia kapacita je tak 150-tisíc vpichov,“ upresnila Ježíková.

Veľkokapacitné očkovacie centrum zriadil Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na trenčianskom výstavisku Expocenter a legislatívne ho zastreší Nemocnica s poliklinikou (NsP) Považská Bystrica, ktorej zriaďovateľom je práve TSK. Nájomnú zmluvu s výstaviskom uzavrel TSK do 31. augusta 2021, pričom za prenájom priestorov zaplatí fixné náklady 11 920 eur a za každý prevádzkový deň ďalších 419 eur.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Maximálna kapacita trenčianskeho očkovacieho centra je 2-tisíc dávok denne. „TSK je pripravený vo veľkokapacitnom krajskom očkovacom centre v Trenčíne očkovať aj počas ďalších víkendov, všetko však bude závisieť od dodávok vakcín, ktoré ako kraj dostaneme k dispozícii,“ naznačila plány pre najbližšie týždne Lenka Kukučková z tlačového oddelenia Úradu TSK.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

pollak

Peter Pollák: Sme súčasťou najväčšej európskej politickej rodiny

Európski priatelia ocenili náš odvážny a úprimný zápas o spravodlivý štát. Silné Slovensko potrebuje silné …

Consent choices