Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Foto: European Union

ROZHOVOR s vedúcim Zastúpenia EK na Slovensku Ladislavom Mikom: Ak sa situácia nezlepší, môžeme zakázať vývoz vakcín do Veľkej Británie

Prinášame vám ďalšiu časť rozhovorov EN pre mladých, tentoraz s Ladislavom Mikom, vedúcim Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Rozprávali sme sa o covid pasoch, o očkovaní, dodávkach vakcín, ale aj o plánovanej Konferencii o budúcnosti Európy. Rozhovor si môžete pozrieť alebo aj vypočuť ako podcast.

Európska komisia v stredu predstavila návrh, ako bude vyzerať covid pas, ktorý má uľahčiť bezpečný a voľný pohyb osôb v rámci EÚ počas pandémie koronavírusu. Ladislav Miko nám priblížil, ako bude fungovať. Podľa neho cieľom covid pasov je, aby sa zjednotil systém cestovania medzi členskými krajinami, avšak nevylúčil, že medzi podmienkami krajín budú nejaké rozdiely.

Podľa stanoviska Európskej komisie sa má vytvoriť elektronická brána, pomocou ktorej sa budú očkovacie pasy kontrolovať. Vedúci Zastúpenia v rozhovore tiež naznačil, ako budú tieto pasy technicky fungovať.

V rozhovore sme sa ho pýtali aj na dodávky vakcín, či boli zmluvy napísané správne, ale aj na to, či je právne možné zakázať vývoz vakcín do Veľkej Británie. Miko tiež zopakoval svoj názor, že do júna by bolo možné zaočkovať 50% európskej populácie.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Dňa 9. mája sa začne Konferencia o budúcnosti Európy, preto sme sa Ladislava Mika pýtali aj na formu diskusií na Slovensku a tiež na cieľ tejto série debát.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Budúcnosť EÚ: návrhy Parlamentu na zmenu zmlúv

V nadväznosti na Konferenciu o budúcnosti Európy a v reakcii na bezprecedentné výzvy a viacnásobné …

Consent choices