nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /ECR, SaS/. PHOTO: European Union.

L. Ď. Nicholsonová sa stala ambasádorkou projektu Rabaka pre osamelých rodičov

Situácia osamelých rodičov sa dramaticky zhoršuje. Dajme im spolu RABAKA, aby neuviazli v chudobe

Cieľom finančnej zbierky RABAKA je efektívna a rýchla pomoc, aby si mohli rodiny zabezpečiť základné životné potreby a aby sa s deťmi neocitli na dlažbe.

Štátna pomoc vo vzťahu k rodinám, špecificky vo vzťahu k osamelým rodičom s deťmi sa ukázala ako slabá a nedostatočná. Napokon aj európska organizácia EURO Child vyhodnotila štátnu pomoc vo vzťahu k deťom na Slovensku ako najslabšiu v Európe. O poslednú priečku sa delíme so Srbskom.

Veronika je osamelá matka piatich detí. Stále zamestnanie sa jej s malými deťmi hľadá len ťažko, a tak pracuje formou brigád. Prijíma aj fyzicky náročné práce, vhodné skôr pre mužov. Finančná situácia rodiny je zlá. Veronika šetrí, kde sa dá, dokonca aj na vlastnej strave. Je chorá a podvyživená, no v súčasnej situácii nemôže na vhodnú liečbu ani len pomyslieť.

Nie, toto nie je príbeh z 19. storočia, ani z rozvojovej krajiny. Odohráva sa v súčasnosti a medzi nami. Veronika patrí k zhruba 150 000 rodičom na Slovensku, ktorí vychovávajú svoje deti sami. Táto skupina bola ohrozená chudobou aj pred pandémiou, no posledný rok sa ich situácia dramaticky zhoršila.

Pomocnú ruku môže dať osamelým rodičom každý z nás.

Projekt RABAKA, ktorý vzniká symbolicky v Deň jednorodiča (21. marec), spočíva vo finančnej zbierke, z ktorej celý výťažok poputuje osamelým rodičom v núdzi. Iniciatívu zastrešuje nezisková organizácia JEDEN RODIČ a jej ambasádorkou je europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Cieľom je efektívna a rýchla pomoc, aby si mohli rodiny zabezpečiť základné životné potreby a aby sa neocitli s deťmi bez strechy nad hlavou.

Rodičia malých detí sú často nútení pracovať na dohody, brigády a skrátené úväzky, no tie sa v dôsledku pandémie rušia ako prvé. Mnohí sa kvôli dlhom na odvodoch prepadli schémami štátnej pomoci, alebo je pomoc od štátu príliš nízka a neskorá,“ upozorňuje Eva Marková z organizácie JEDEN RODIČ, ktorá sa osamelým rodičom venuje dlhodobo. Ťažkú situáciu však majú aj zamestnaní rodičia. Keďže školy a škôlky sú zavreté, nemá ich kto vystriedať a tak musia s deťmi zostať doma. Znamená to výrazne znížený príjem,  ale aj neustále obavy zo straty príjmu na nulu, pretože sú buď doma na OČR-ke, alebo oň úplne pandemickou situáciu prišli.“

Všetky príspevky z transparentného účtu budú prerozdelené podľa potrieb ohrozených rodín. Aby neprišli o bývanie, uhradí sa z nich nájomné, splátky hypoték či úverov. „Peniaze poslúžia aj na nákup tabletov a na internetové pripojenie pre deti, ktoré sa musia učiť z domu. Ďalším rodinám pomôže odborné sociálne, psychologické a finančné poradenstvo,“ dodáva Nicholsonová, ktorá pre projekt získala aj mnohých partnerov a aktívnych podporovateľov.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ak vám záleží na tom, aby sa osamelí rodičia a ich deti neprepadli do pasce chudoby, dajte im RABAKA.

Číslo transparentného účtu: SK0783300000002801833618   

Mediálnym partnerom projektu je Denník N. Súčasťou iniciatívy RABAKA bude aj dobročinná dražba slovenského dizajnu, ktorú zastrešuje VIRVAR – platforma pre módu, dizajn a umenie.

Viac informácii o projekte nájdete na webe www.rabaka.help. Nezisková organizácia JEDEN RODIČ je prvá a jediná organizácia, ktorá pomáha rodinám, kde pri výchove detí je prítomný iba jeden rodič. O jej poslaní a aktivitách sa dočítate na www.jedenrodic.sk.

O mam

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices