mimoriadnaspráva

MIMORIADNE: Maturity tento rok nebudú, nahradí ich spriemerovaná známka z vysvedčení

Maturity tento rok na slovenských stredných školách nebudú, nahradí ich spriemerovaná známka z vysvedčení. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii minister školstva Branislav Görhling (SaS). Ako uviedol, písomná forma internej časti maturity (sloh) sa tento rok ruší. Ústnu časť nahradí priemerná známka zo všetkých koncoročných a polročných vysvedčení za posledné dva roky. Pokiaľ žiak nebude s výslednou známkou súhlasiť, bude môcť požiadať o absolvovanie maturity. V tom prípade skúšku absolvuje od 31. mája.

AKTUALIZOVANÉ

„Systém pre tento rok je teda nastavený tak isto, ako bol nastavený pre minulý rok,“ povedal minister s tým, že v prípade osemročných študijných programov sa budú zohľadňovať vysvedčenia za posledné štyri roky. Do tretieho mája by podľa neho riaditelia škôl mali určiť skupinu príbuzných predmetov, ktoré sa budú počítať do výslednej známky.

„Do desiateho mája prebehne koncoročná klasifikácia vrátane komisionálnych skúšok,“ povedal Gröhling s tým, že spriemerovanú známku dostane žiak 19. mája. Maturita podľa priemeru sa podľa ministra vzťahuje na štyri povinné predmety. Ak má žiak piaty alebo šiesty dobrovoľný predmet, maturuje z neho ústne, rovnako ako minulý rok, alebo môže do 30. apríla zrušiť skúšku tohto predmetu. Tento model je podľa ministra pre aktuálny školský rok definitívny. „Toto rozhodnutie je konečné podpísané, zverejnené,“ uviedol šéf rezortu školstva s tým, že podrobnosti nájdu riaditelia na webovej stránke ministerstva.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

Podľa Gröhlinga bude v tejto súvislosti potrebné uvažovať o forme ukončovania stredoškolského štúdia do budúcnosti. Konkrétne je podľa ministra vhodné uvažovať nad tým, či by sa priemerná známka zo štúdia nemala započítavať do maturitnej známky. „Alebo či by maturita nemohla prebiehať inou formou, napríklad formou samostatnej práce a projektu,“ skonštatoval.

Pokiaľ ide o deviatakov zo základných škôl, o spôsobe organizovania prijímačiek na stredné školy rezort podľa Gröhlinga rozhodne v najbližších týždňoch.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices