potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Komisia uverejnila štúdiu o zmyslových rozdieloch v potravinových výrobkoch

Európska komisia v utorok uverejnila výsledky druhej časti štúdie Spoločného výskumného centra (JRC), ktorá porovnávala kvalitu potravinových výrobkov predávaných pod rovnakou značkou v rámci celej EÚ.

Prvá časť štúdie uverejnená v roku 2019 bola zameraná na rozdiely v zložení potravinových výrobkov. Z informácií na obaloch sa v približne jednej tretine výrobkov zistili rozdiely v zložení. Cieľom dnes predloženej druhej časti štúdie bolo zistiť, či tieto rozdiely v zložení môžu byť vnímané ľudským zmyslami. Aktuálne zistenia podporili tvrdenie, že rozdiely v potravinových výrobkoch sa neriadia geografickým modelom.

Výsledky, ktoré boli predstavené, zároveň ukazujú, že zmyslové rozdiely sú jasne citeľné, ak existujú veľké rozdiely v zložení výrobku. Napríklad významné rozdiely v obsahu cukru v raňajkových obilninách možno vnímať ako ovplyvňujúce celkovú sladkosť výrobku. Naopak, keď boli rozdiely v zložení malé, odborníci ich nemohli vnímať, napríklad menšie rozdiely v obsahu tuku v zemiakových lupienkoch. Celkovo sa zistili zmyslové rozdiely v 10 z 20 testovaných výrobkov.

Viac..  Európska únia chce pritvrdiť v boji proti emisiám, pre Slovensko to môže byť rana

O mam

Avatar

Odporúčame pozrieť

potraviny

Výroba potravín zaznamenáva na Slovensku rast, v EÚ medziročne klesá

Priemyselná produkcia vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov na Slovensku v máji tohto roku …