jadrove zariadenia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Lídri siedmich krajín vrátane SR adresovali list zástupcom únie, v ktorom vyjadrili podporu jadrovej energii

Lídri siedmich členských štátov Európskej únie spoločne vyjadrili podporu jadrovej energetike. Ako uviedli v liste adresovanom popredným predstaviteľom Európskej únie, ktorý má agentúra SITA k dispozícii, jadrová energia by podľa nich mala byť aktívne podporovaná Európskou úniou pri jej plánoch na znižovanie skleníkových plynov.

EÚ sa v decembri dohodla na znížení emisií skleníkových plynov v bloku do konca desaťročia najmenej o 55 % v porovnaní s úrovňami z roku 1990. Doterajším cieľom bolo do roku 2030 znížiť emisie o 40 %.

Predsedovia vlád Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovinska i francúzsky prezident Emmanuel Macron sú však znepokojení v súvislosti s obmedzeným priestorom pre tvorbu vnútorných politík.

„Sme presvedčení, že všetky dostupné technológie s nulovou a nízkou tvorbou emisií, ktoré prispievajú ku klimatickej neutralite a zároveň podporujú ďalšie ciele energetickej politiky, by mali byť nielen uznané, ale aj aktívne podporované Európskou úniou,“ uvádza sa v liste. Podľa sedmičky politikov vrátane slovenského premiéra Igora Matoviča to platí predovšetkým pre jadrovú energiu, ktorej rozvoj je jedným z hlavných cieľov Zmluvy o založení Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu.

Viac..  EK odporúča členským štátom pokračovať v úspore plynu s cieľom zabezpečiť dodávky a stabilizovať trhy

Štátnikov znepokojuje, že právo členského štátu zvoliť si medzi rôznymi zdrojmi energie je v súčasnosti výrazne obmedzené tvorbou politiky EÚ, ktorá čoraz viac vylučuje jadrovú energiu. V liste zároveň poukázali aj na nedávny rozsudok Súdneho dvora EÚ o projekte Hinkley Point C, ktorý potvrdil, že jadrová energia neohrozuje environmentálne ciele Zmluvy o fungovaní EÚ.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices