Igor Matovič. Zdroj: ÚVSR

Na nadchádzajúcom samite Slovensko bude zastupovať premiér Igor Matovič. Pre Európske Noviny to potvrdil Úrad vlády

Vo štvrtok 25. marca sa uskutoční samit Európskej únie, na ktorom lídri zhodnotia epidemiologickú situáciu a tiež očkovaciu stratégiu, respektíve fungovanie covid pasov či možný zákaz vyvážania vakcín z EÚ. Na Slovensku však naďalej trvá vládna kríza, preto sa vynorila otázka, kto bude na samite zastupovať Slovenskú republiku.

Poslanec Tomáš Valášek v utorok na sociálnej sieti Facebook napísal, že stále „netušíme, či Slovensko bude vo štvrtok na samite EÚ zastupovať Igor Matovič, Eduard Heger alebo Andrej Babiš.“ Na samite sa podľa Valášeka otvorí aj kľúčová téma, a to, či zakázať alebo nezakázať vývoz vakcín z EÚ. „Slovensko by malo mať jasnú pozíciu, pretože ide o veľa: o to, či budeme mať dosť vakcín na očkovanie,“ uviedol Valášek.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Vládna kríza pokračuje

Na Slovensku naďalej pretrváva vládna kríza, pričom dnes podal demisiu minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Valášek preto v poste ďalej píše, že stále nevieme, kto bude zastupovať Slovensko na samite, totiž podľa neho by malo mať „Slovensko jasnú pozíciu, pretože ide o veľa: o to, či budeme mať dosť vakcín na očkovanie.“

Pre Európske Noviny však tlačový odbor Úradu vlády SR potvrdil, že na zajtrajšom samite Slovensko bude zastupovať Igor Matovič.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Do videokonferencie sa pripojí aj prezident Biden

Do videokonferencie sa pripojí aj americký prezident Biden. Na videokonferencii lídri EÚ budú rokovať aj o transatlantických vzťahoch s prezidentom USA Joeom Bidenom. Videokonferencia s prezidentom USA je naplánovaná na štvrtok večer o 20.45 hod. „Pozval som prezidenta USA, aby sa pripojil k nášmu zasadnutiu a podelil sa o svoje názory na našu budúcu spoluprácu. Nastal čas obnoviť našu transatlantickú alianciu,“ uviedol predseda Európskej rady Charles Michel.

Na programe rokovania sú aj jednotný trh, digitálna transformácia, situácia vo východnom Stredozemí, vzťahy s Ruskom a medzinárodná úloha eura.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices