Minister financií Eduard Heger Foto: screenshot FB UV SR

Plán obnovy nesmie zabudnúť na národnostné menšiny

Plán obnovy a odolnosti SR nesmie zabudnúť na národnostné menšiny. Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny (ÚSVNM) preskúmal nedávno zverejnený plán obnovy a domnieva sa, že sa v ňom zabudlo na menšinové jazykové práva. Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovsky uznáva, že cieľom plánu je obnova Slovenska po koronakríze, nazdáva sa však, že nemožno opomenúť ani jazykové práva menšín, hlavne v časti digitalizácie služieb verejnej správy. Úrad o tom informuje na svojej stránke.

„Vítam, že v častiach o vzdelávaní je obšírne a kvalitne spomenutá aj reforma menšinového školstva, ale pri digitalizácii sa na menšiny pozabudlo,“ upozornil Bukovszky. Splnomocnenec sa preto listom obrátil na ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) a ministerku investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniku Remišovú (Za ľudí) a upozornil ich na svoje výhrady.

ÚSVNM zároveň priblížil, že pre efektívne presadenie menšinových práv už splnomocnenec Bukovszky nadviazal kontakt s predstaviteľmi Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR). Z dôvodu prípravy nového rozpočtového obdobia Európskej únie (EÚ) a vytvorenia novej štátnej IT-firmy, ktorá je zodpovedná za digitálny rozvoj, sa splnomocnenec stretol s generálnou riaditeľkou Denisou Žilákovou a s povereným generálnym riaditeľom Petrom Kucerom a prebrali možnosti vzájomnej spolupráce. Splnomocnenec doplnil, že za ostatné roky sa hlavne v samosprávach podarilo čiastočne presadiť dvojjazyčné formuláre v papierovej podobe, ale určitý progres nastal aj v štátnej správe. „Nesmieme dovoliť, aby prechodom na digitálne platformy stratili príslušníci národnostných menšín svoje ústavné právo na používanie menšinového jazyka v úradnom styku ako aj práva, ktoré sú im v súčasnosti garantované,“ zdôraznil Bukovszky.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices