koláž EN, Foto: FB Tomáš Valášek, screenshot © European Union

Valášek: Vo štvrtok sa uskutoční samit EÚ. Je však stále otázne, kto bude zastupovať Slovensko

Vo štvrtok 25. marca sa uskutoční samit Európskej únie (EÚ), zatiaľ však nie je známe, kto bude zastupovať Slovenskú republiku. „Netušíme, či Slovensko bude vo štvrtok na samite EÚ zastupovať Igor Matovič, Eduard Heger alebo Andrej Babiš,“ uviedol na Facebooku poslanec NR SR Tomáš Valášek.

Jedno je však podľa neho isté, a to, že jednou z kĺúčových tém bude, či zakázať alebo nezakázať vývoz vakcín z EÚ.

„Slovensko by malo mať jasnú pozíciu, pretože ide o veľa: o to, či budeme mať dosť vakcín na očkovanie,“ dodal.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Ako vymáhať prislúbené vakcíny?

Už od januára pritom treba každý plánovaný vývoz vakcín proti Covidu z EÚ nahlásiť Európskej komisii. Opodstatnením tohto postupu sa stala kríza v dodávkach od firmy AstraZeneca. Farmaceutická firma totiž prisĺúbila, že Únia do konca marca dostane 90 miliónov dávok, pričom AstraZeneca neskôr oznámila, že dodá iba 30 percent z dohodnutého množstva. „To je frustrujúce okrem iného preto, lebo AstraZeneca vyrába svoje vakcíny aj v krajinách Európskej únie. Tie sú však z EÚ exportované do množstva iných krajín vrátane Veľkej Británie,“ priblížil.

„Po prvé, vakcíny sú z EÚ vyvážané na základe zmluvných dohôd a EÚ berie dohody vážne. AstraZeneca má podpísaný kontrakt s vládou Veľkej Británie. Ten predpokladá, že vláde dodáva aj vakcíny z fabrík v členských krajinách EÚ. Zákaz vývozu vakcín by AstraZenecu prinútil porušiť dohodu s Veľkou Britániou. EÚ by určite čelila – už čelí – obvineniam z protekcionizmu a nacionalizmu. Ak nie EÚ, kto bude brániť voľný trh ľudí, tovaru a kapitálu?“ pýta sa poslanec Valášek.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

“Proti tomu stojí argument, že AstraZeneca má takisto zmluvné záväzky s EÚ. A v nich sa zaviazala „urobiť všetko preto“, aby dodávky do EÚ dodržala, čo nerobí. Dá sa teda povedať, že zákazom vývozu EÚ len núti firmu, aby dodržala vlastnú dohodu. Inými slovami, EÚ dohody neporušuje, iba si ich vymáha,” zdôraznil Valášek.

Na koniec poslanec uviedol, že zákaz exportu z EÚ by spôsobil reťazovú reakciu, na ktorú by doplatili všetci zúčastnení. „EÚ má úplné právo pritvrdiť: dnes totiž nedostávame to, čo sme si objednali,“ skonštatoval.

VOJNA O VAKCÍNY: ČO UROBÍ SLOVENSKO?

Netušíme, či Slovensko bude vo štvrtok na samite EÚ zastupovať Igor Matovič,…

Uverejnil používateľ Tomáš Valášek Utorok 23. marca 2021

 

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Michal Šimečka: Budúcnosť Slovenska vidíme v EÚ a NATO

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) vidí budúcnosť Slovenska v Európskej únii (EÚ) a NATO. Členstvo Ukrajiny …

Consent choices