Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: archív V.B.

Európsky parlament schválil prvú správu stáleho spravodajcu pre Srbsko Vladimíra Bilčíka

Európsky parlament schválil veľkou väčšinou 538 hlasov správu Vladimíra Bilčíka (SPOLU/EPP), ktorý je stálym spravodajcom Európskeho parlamentu pre Srbsko. Ide o dokument, ktorý hodnotí pokrok Srbska na ceste do EÚ a načrtáva ďalší postup v prístupovom procese. 

Vladimír Bilčík bol vymenovaný za stáleho spravodajcu EP pre Srbsko minulý rok. Pozorne sledoval dianie v Srbsku aj počas pandémie. Výsledkom jeho práce je prvá správa, ktorú hodnotí ako vyváženú: „Moja prvá správa je vyvážená a konštruktívna. Je kritická tam, kde je to potrebné a konštruktívne navrhuje cestu aj mapu, ktorou sa Srbsko môže pohnúť vpred v procese európskej integrácie. Snažil som sa nelipnúť na konkrétnych udalostiach a detaile, ale zamerať svoj pohľad čo najširšie na systémovú zmenu. Našou úlohou je Srbsku a jeho občanom pomôcť na ceste do Európskej únie,“ povedal Bilčík a dodal, že úspešná budúcnosť Srbska je európska, nie ruská ani čínska a už vôbec nie nedemokratická. Myslí si tiež, že aj EÚ by mala robiť viac v otázke rozšírenia.

Bilčík konkretizoval hlavné body jeho správy nasledovne: „Ocenil som začatie dialógu medzi Belehradom a Prištinou, ktoré facilituje EÚ, ako aj pokračovanie dialógu medzi srbskými politickými stranami, ktorý je kľúčový pri dosiahnutí kvalitnej politickej súťaže a volebných podmienok. Členstvo v EÚ je medzi prioritami novej vlády a správa Komisie bola prerokovaná aj v Národnej Skupštine. Prístupový proces však treba akcelerovať. Srbi musia robiť reformy, zásadné reformy v oblasti právneho štátu, fungovania spravodlivosti, v kvalite a slobode médií a demokracie ako takej. Útoky na novinárov a mimovládne organizácie musia prestať,“ zhodnotil.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Európsky parlament každý rok hlasuje o správach o rozšírení EÚ, vrátane tej o Srbsku, ktorú vypracovávajú stáli spravodajcovia. Správa prijatá Európskym parlamentom je považovaná za oficiálnu pozíciu EÚ voči Srbsku. Pred hlasovaním Európskeho parlamentu správu prerokoval a schválil aj Výbor EP pre zahraničné veci (AFET).

Kompletné znenie správy o Srbsku nájdete tu: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0032_SK.pdf

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices