koláž EN Foto: Instagram telavivian_from_bratislava

Izrael sa vracia späť k normálnemu životu. O tom, aká je tam dnes situácia, pre Európske Noviny porozprávala Slovenka žijúca v Izraeli

V Izraeli sa už koncom minulého roka začalo masívne očkovanie obyvateľstva, a práve vďaka tomu sa krajina už pomaly vracia do normálu. V neformálnom livestreame Európskych Novín nám Slovenka Diana Weinberg porozprávala o bežnom živote v tejto krajine na Blízkom východe, o pandémii, vakcinácii, o pomalom otváraní krajiny, ale aj o svojom netradičnom hobby -freedivingu.

Diana pochádza z Bratislavy, ale už vyše 10 rokov žije v Izraeli. Vďaka svojej práci cestuje pravidelne na Slovensko, keďže pomáha s vybavovaním matričných a iných dokumentov Slovákom žijúcim v zahraničí. Práve preto pandémia zasiahla aj do jej života, keďže sa považuje za akéhosi slovensko-izraelského pendlera.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Prvá vlna v Izraeli

Obyvatelia Izraela prežívali prvú vlnu podobne ako na Slovensku. Protipandemické opatrenia boli jedny z najprísnejších na svete. „Začiatkom leta však došlo aj u nás k zmierneniu nariadení a každý si užíval slnečné lúče. Cestovalo sa však hlavne po Izraeli, cudzinci do Izraela nemali a doposiaľ nemajú prístup,“ dodáva Diana.

Na jeseň, tak ako na celom svete, aj v Izraeli udrela druhá vlna koronakrízy načakanou silou. Časť obyvateľov sa búrila proti zavedeným opatreniam, ich nedodržiavanie však stíhali peňažnými pokutami. Situáciu komplikovali aj vnútroštátne pomery, keďže premiér Benjamin Netanjahu čelí obvineniu z korupcie. Podaril sa mu však husársky kúsok. Dokázal zabezpečiť už koncom roka 2020 dostatočné množstvo vakcín, čím si „zapäčatil“ značnú časť voličov. V krajine sa 23. marca konali voľby, už štvrté za posledné dva roky.

„Dala by som sa však zaočkovať akoukoľvek vakcínou, ktorá by prešla riadnym schvaľovacím procesom“

Očkovaniu boli obyvatelia krajiny zväčša naklonení. Výsledný efekt vakcinácie bol viditeľný už po prvej dávke v skupine nad 60 rokov, ktorá sa očkovala ako prvá. V krajine sa očkovalo výlučne vakcínou Pfizer.

„Dala by som sa však zaočkovať akoukoľvek vakcínou, ktorá by prešla riadnym schvaľovacím procesom. Taktiež mám šťastie, že moja veľmi dobrá známa je molekulárna biologička a všetko mi ako laikovi trpezlivo vysvetlila, čiže keď som sa išla zaočkovať, ničoho som sa neobávala,“ prezradila nám rodáčka z Bratislavy. 

Počet hospitalizovaných klesá

Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdenou nákazou COVID19 dosiahol v januári hodnotu okolo 3400, vo februári klesol počet na približne 2600 a momentálne je v nemocniciach iba okolo 480. Čísla po vakcinácii teda očividne prudko klesli. V súčasnosti je už vyše 5 158 000 ľudí zaočkovaných, testuje sa tiež už menej oproti predošlým mesiacom. Kým v januári sa denne robilo 124 tisíc testov, koncom marca už iba 57 tisíc.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

Vďaka priaznivej situácii v krajine sa premiér Benjamin Netanyahu rozhodol darovať určité množstvo vakcín krajinám, s ktorými má výnimočne dobré vzťahy. Medzi týmito krajinami je aj náš západný sused, Česká republika. Hranice sa postupne otvárajú, ale zatiaľ iba pre Izraelčanov a ich partnerov či partnerky.

Život sa v krajine vracia pomaly do normálu. Reštaurácie a bary sú otvorené, aj keď do interiéru môžu vojsť iba osoby s očkovacím preukazom alebo potvrdením o prekonaní koronavírusu. Vchádza sa síce v rúškach, ale počas konzumácie sú už ochranné prostriedky mimo tvárovej časti. Väčšina návštevníkov týchto podnikov sa aj tak zdržiava v exteriéri, totiž v Izraeli je bežne mimoriadne teplé počasie. Do fitnescentier je vstup umožnený po predošlom predložení potvrdenia o očkovaní alebo prekonaní nákazy. 

Foto: Instagram telavivian_from_bratislava

Diana sa už v súčasnosti môže venovať aj svojmu koníčku, freedivingu, čiže potápaniu sa na jeden nádych. O tomto športe začala aj počas predošlých lockdownov písať svoju knihu, ktorá by mala vyjsť budúci rok. Vďaka krátkym videám zo života v Izraeli, ktoré postuje na svoj instagramový profil, ukazuje svojim rodákom svetlo na konci tunela. Teší sa, keď sa podmienky trocha zmiernia a bude môcť prísť opäť na Slovensko, ktoré jej veľmi chýba.

„Verím, že situácia sa rapídne zlepší, hneď ako bude mať Slovensko dostatok vakcín a o čosi stabilnejšiu situáciu vo vláde,“ dodáva Diana Weinberg na záver.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Európske Noviny (@europske_noviny)

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Štáty EÚ s výnimkou Maďarska vyzvali na okamžitú humanitárnu prestávku v Gaze

Štáty Európskej únie s výnimkou Maďarska v spoločnom pondelkovom vyhlásení vyzvali na okamžitú humanitárnu prestávku …

Consent choices