migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Príliv migrantov sa znížil, počet úmrtí však zostáva vysoký

Počet migrantov a žiadateľov o azyl, ktorí sa v uplynulom roku dostali do Európy, bol najnižší v priebehu ostatných desiatich rokov. V piatok o tom informovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Podľa zverejnenej správy však naďalej zostáva alarmujúco vysoký počet úmrtí a nezvestných osôb na námorných trasách do Európy.

Zhruba 92 % z 93-tisíc ľudí, ktorí vlani nelegálne vstúpili do Európy, sa na kontinent dostali vo východnej, centrálnej a západnej časti Stredozemného mora, ako aj preplávaním Atlantického oceána na španielske Kanárske ostrovy. IOM dodáva, že migranti sa častokrát vydali na nebezpečnú cestu na provizórnych plavidlách.

V prípade Kanárskych ostrovov, ktoré sú súčasťou schengenského priestoru, sa však príliv nelegálnych migrantov vlani zvýšil o 750 %. Spôsobili to predovšetkým prísnejšie hraničné kontroly a zásahy severoafrických štátov.

Podľa IOM minulý rok na námorných trasách do Európy zahynulo alebo sa stratilo najmenej 2300 ľudí. Toto číslo je vyššie ako v roku 2019, keď oficiálne zaznamenali 2095 obetí, a o niečo nižšie ako v roku 2018, keď ich bolo 2344.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Najviac obetí bolo vlani v centrálnej časti Stredomoria severne od Líbye, kde zahynulo 984 osôb. Na atlantickej trase zo západnej Afriky na Kanárske ostrovy zaznamenali 849 obetí, čo je štyrikrát viac ako rok predtým.

IOM však pripúšťa, že jej údaje nie sú úplné. Obzvlášť znepokojujúce sú podľa nej prípady takzvaných „neviditeľných stroskotaných pravidiel“, keď zmiznú celé člny a nenechajú po sebe nikoho, kto by prežil. Vlani údajne nastalo dovedna 19 takýchto prípadov v Atlantiku a Stredomorí.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Nemecko potrebuje viac imigrantov, tvrdí šéf federálneho úradu práce

Nemecko vzhľadom na starnutie obyvateľstva potrebuje výrazne viac prisťahovalcov, aby kompenzovali nedostatok pracovnej sily. Uviedol …

Consent choices