pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: European Union 2021

Europoslanec Peter Pollák dostáva výhražné listy. Jeho rodina musela mať policajnú ochranu

EURÓPSKA ÚNIA / Brusel chce skontrolovať stav boja proti rasizmu v každej členskej krajine. Vyplýva to zo záverov vôbec prvého antirasistického summitu. Vzniknúť má aj nový celoeurópsky protirasistický koordinátor. Jeho úlohou bude najskôr porovnať stav v 27 členských krajinách, aby sa následne rozdiely v prístupe medzi krajinami mohli čo najskôr vyrovnávať. V Únii budeme každoročne po novom vyhlasovať aj európske hlavné mesto rozmanitosti a začlenenia.

Šéfka európskej komisie pripomína, že v Európskej únii nie je použitie rasy a farby pleti ako nadávky slobodným prejavom. Je to trestný čin. “Toto je právo, ktoré musia členské krajiny transponovať do svojich vnútroštátnych právnych predpisov. Po druhej svetovej vojne zakladatelia našej Únie sľúbili, že rasizmus „už nikdy viac“ neroztrhne náš kontinent,” hovorí šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Podľa Bruselu tak nesmieme zabúdať na to, že našim cieľom má byť “zjednotenie v rozmanitosti”. “Príliš mnoho európskych občanov zažíva rasistické prejavy, zažíva diskrimináciu len na základe toho že vyzerajú inak, alebo že majú iný pôvod než väčšina,” hovorí europoslanec Michal Šimečka (PS,RE).

Peter Pollák: Moja rodina musela mať policajnú ochranu

S diskrimináciou sa stretlo približne 40% ľudí severoafrického, subsaharského alebo rómskeho pôvodu. Jedným z nich je napríklad aj slovenský europoslanec Peter Pollák. “Vyhrážali sa fyzickou likvidáciou nie len mňa samotného ale celej mojej rodiny. V tejto veci som podal preto trestné oznámenie, polícia vyhodnotila tieto vyhrážky za nebezpečné,” hovorí europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP).

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Kvôli vyhrážkam smrťou, ktoré dostáva musela mať nedávno dokonca aj jeho rodina policajnú ochranu. “Dodnes mám obavy o zdravie a život mojich detí ale aj mojej manželky a to len kvôli tomu, že naša etnická príslušnosť je rómska,” hovorí Pollák. “Každý tretí človek s tmavšou pokožkou, tmavšou pleťou má nejakú skúsenosť s rasovou diskrimináciou a zhruba štyria z desiatich židov uvažujú nad emigráciou z Európskeho priestoru práve kvôli diskriminácii,” hovorí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS, ECR).

Úlohou nového celoeurópskeho antirasistického koordinátora bude upozorňovať aj na to, aby niečo, čo je napríklad v Nemecku už ako trestný čin, nebol na Slovensku len ako priestupok. “Všetci sme európski občania a potrebujeme aby naša schopnosť existovať bezpečne kdekoľvek sa nachádzame v Európskej únii boli rovnako chránené, či sme v Belgicku alebo na Slovensku,” hovorí europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU, EPP).

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices