Koláž EN Foto: European Union screenshot © European Union, European Council

VYSVETĽUJEME: Ako je to s prerozdeľovaním a vývozom vakcín? Členské štáty na samite rozhádali dodatočné vakcíny

V stredu sa konal samit európskych lídrov, na ktorom sa rozoberala dôležitá téma, a tou bol zákaz vývozu vakcín a rozdeľovanie očkovacích látok do členských štátov. V spoločnom vyhlásení lídrov EÚ sa uvádza, že farmaceutické firmy musia „zabezpečiť predvídateľnosť svojej výroby vakcín a dodržiavať zmluvné dodacie lehoty.“ Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona to znamená, že Európa musí vyhrať vojnu o vakcíny. Videosummit však výsledok nepriniesol.

Z Európskej únie od 1. decembra 2020 sa vyviezlo 77 miliónov dávok vakcín do 33 krajín sveta,  prostredníctvom sociálnej sieti Twitter to oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Podľa nej musí EÚ ostať naďalej otvorená, ale musí zabezpečiť, aby Európania dostali spravodlivý podiel vakcín. Je dôležité tiež dodať, že Únia je jedným z hlavných darcov vakcín do programu COVAX, ktorý poskytuje vakcíny krajinám, ktoré nemajú zakontrahované očkovacie látky.

„EÚ je hrdá na to, že je domovom výrobcov vakcín, ktorí nielen dodávajú európskym občanom, ale vyvážajú do celého sveta. Avšak zaistíme, aby Európania dostali spravodlivý podiel vakcín, a naďalej podporujeme očkovanie na celom svete,“ uviedla predsedníčka Leyenová.

Foto: Twitter Ursula von der Leyen

 

Mechanizmus vyvážania vakcín

Jednou z hlavných tém bol práve mechanizmus na kontrolu vývozu vakcín do sveta. Totiž podľa viacerých predstaviteľov Únie je Európa otvorená celému svetu, ale nie je to recipročné. „Vyzývame ostatných, aby sa vyrovnali našej otvorenosti,“ povedala Leyenová. Podľa francúzskeho prezidenta kontrola vývozu priniesla „koniec naivity“ zo strany EÚ. „Podporujem skutočnosť, že musíme zablokovať všetok vývoz, kým niektoré farmaceutické spoločnosti nezačnú dodržiavať svoje záväzky voči Európanom,“ povedal Macron.

Reakcia Leyenovej pritom prišla len deň po tom, čo EÚ a Veľká Británia vydali spoločné stanovisko, v ktorom sa uvádza, že sa zaviazali spolupracovať po týždňoch napätia kvôli vakcíne AstraZeneca.

Európski lídri však dodávajú, že nechcú zastaviť dodávateľské reťazce, teda obmedzenia na vývoz vakcín by začali používať len v prípade, že nebudú mať inú možnosť. „Na prekonanie krízy je naďalej nevyhnutné a naliehavé urýchliť výrobu, dodanie a nasadenie vakcín. Úsilie v tomto smere sa musí ešte viac zintenzívniť,“ uvádza sa v stanovisku Rady.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Európska komisia už v januári zaviedla pravidlo, že sa musí nahlasovať každý plánovaný vývoz vakcín proti Covid 19 z EÚ. Toto rozhodnutie prišlo ako reakcia na meškajúce dodávky od spoločnosti AstraZeneca, ktorá mala do konca marca prisľúbených 90 miliónov dávok, pričom Únia dostala reálne len okolo 30 miliónov očkovacích látok. Európska únia totiž s výrobcami vakcín podpísala zmluvu, že sa budú intenzívne snažiť dodať sľúbený počet vakcín. Podľa šéfa Zastúpenia EK na Slovensku Ladislava Mika je tento spôsob lepší, ako keby sa právne zaviazali dodať sľúbený počet vakcín, avšak v menšom počte, popisuje situáciu v rozhovore pre Európske Noviny.

Kameňom úrazu je však, že podľa viacerých predstaviteľov Únie AstraZeneca, ktorá podľa nich nevyvíja maximálne úsilie, aby dodala do EÚ vakcíny, pričom smerom k Veľkej Británii svoje záväzky dodržuje. „Musí dodržať zmluvu, ktorú má s členskými štátmi, skôr ako bude môcť znovu začať exportovať vakcíny,“ povedala predsedníčka EK.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Britský premiér Boris Johnson na toto rozhodnutie reagoval slovami, že „blokády“ nie sú „rozumné“ a tiež upozornil, že by tento krok mohol mať vplyv na vakcinačnú kampaň v krajine. Johnson tiež poukázal na to, že zákaz týkajúci sa sporných dodávok AstraZenecy by tiež mohol zablokovať vakcíny BioNTech/Pfizer vyrábané v Belgicku.

Sebastian Kurz. PHOTO: © European Union.

Klúč pre prerozdeľovanie vakcín

Na samite sa otvorila aj otázka o klúči na distribúciu vakcín do jednotlivých členských štátov. Lídri členských štátov potrvdili, že kľúč pre alokáciu vakcín založený na pomere k počtu obyvateľov sa nemení. „Pomerný spôsob je základný mechanizmus, na ktorom sme sa dohodli. Nie je to nový mechanizmus, je to starý mechanizmus. Ukázalo sa však, že nie každý využil tento pomerný spôsob,“ povedala Merkelová. Kancelárka tak po samite upozornila, že nie všetky krajiny, vrátane Rakúska, si zakúpili úplne všetky vakcíny, ktoré mohli získať. Európska únia zmluvy uzatvárala spoločne, následne však členské štáty rozhodovali, aké množstvo vakcín kúpia podľa poču obyvateľov a tiež od akej spoločnosti.

Spoločnosť BioNTech-Pfizer už skôr oznámila, že v predstihu dodá v druhom štvrťroku 2021 ďalších 10 miliónov vakcín. Tu nastala nezhoda členov Rady, totiž podľa viacerých členov by sa mali rozdávať jednomyseľne pre všetky členské štáty rovnako, tak ako doteraz. Slovensko však patrilo ku skupine krajín, ktoré požadujú, aby sa týchto 10 miliónov vakcín rozdelilo do krajín, kde je najmenej očkovacích látok (podľa počtu obyvateľov). Zhoda ešte nenastala, ale Kurz označil samit za úspešný, pričom vyjadril vieru, že na rokovaniach veľvyslancov sa nájde spôsob prerozdelenia, z ktorého bude profitovať aj Rakúsko.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Ak občania vnímajú problém, treba sa ním zaoberať

Európsky parlament si od predsedníčky Európskej komisie vypočul správu o stave Únie, no reflektuje aj …

Consent choices