PHOTO: screenshot FB Igor Matovič

Komentár: Koniec týždňa priniesol definitívny odchod Matoviča a deň plný štátnických gest

Koniec minulého týždňa priniesol aj riešenie vlečúcej sa vládnej krízy, ktorá trvala takmer mesiac. Pred novinárov predstúpil Igor Matovič, Boris Kollár, Veronika Remišová a Eduard Heger, aby Slovensku oznámili „nečakané“ rozuzlenie situácie. Výsledkom rokovaní je, že Matovič si vymení miesto so svojím straníckym kolegom a blízkym priateľom Eduardom Hegerom, ktorý aktuálne vedie tri ministerstvá. Tento krok väčšina koaličných politikov privítala a nazvala ho veľkým štátnickým gestom.

Autorom je študent gymnázia a najmladší člen redakcie Európskych Novín Marco Németh

Výsledkom niekoľkotýždňových rokovaní je teda výmena na poste premiéra, čo už spoločnosť vedela týždne dopredu. Igor Matovič tiež verejne odpustil svojim koaličným partnerom. Výsledok dlhých rokovaní teda premiér odprezentoval práve na Kvetnú nedeľu, ktorá sa nazýva aj Nedeľou utrpenia Pána, a teda práve tento kresťanský sviatok spojil so svojím odchodom. Matovič tak nechal rozplynúť svoj sen o odstránení svojich „nepriateľov“, pričom sa tomu asi najviac teší práve Richard Sulík, ktorý zrejme ostáva ministrom hospodárstva a Matovič sa stane ministrom financií. Zmena teda bude len na poste premiéra. Bez tejto ďalšej obete by zrejme koalícia ďalej nemohla fungovať, totiž odchod ministra Krajčího si už väčšina nepamätá.

A čo na to poslankyňa Šofranko?

„Chceme tomu dať šancu,“ vyjadrila sa strana SaS o Matovičovom zotrvaní vo vláde. Zvláštne však je, že ešte pred pár dňami práve táto strana trvala najvehementnejšie na definitívnom odchode premiéra z vlády a zrazu túto rošádu hodnotí ako štátnické gesto. Otázka, ktorú si kladieme všetci je, aké stanovisko k tomuto nečakanému kroku zaujme poslankyňa Šofranko a nie v poslednom rade prezidentka Čaputová, ktorá novú vládu vymenuje.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Otázne tiež ostáva, ako bude riadiť kľúčové ministerstvo financií Igor Matovič, ktorý sa musí popasovať s riešením koronakrízy, ale aj s plánom obnovy. Veľkou úľavou pre budúceho financmajstra je však, že aspoň plán obnovy mu prenecháva Heger skoro dokončený. Jedno je však isté, nie je to náhoda, že Matovič sa rozhodol obsadiť práve post, na ktorý si aj jeho „úhlavný nepriateľ“ vo vláde robil roky zálusk. Isté je tiež aj to, že prešiel mesiac plný hádok, ktorý nepriniesol nič iné, ako stratu posledných zvyškov Remišovej a Sulíkovej dôstojnosti, a tiež kopu mŕtvych, ktorých pozostalým už nevráti nikto, ani štátnické gesto.

Ostáva nám teda len dať novej vláde čas, ten totiž ukáže, dokedy táto veľkolepá výmena obyčajných ľudí vydrží.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices