Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

ANKETA: Ako je to s prerozdeľovaním vakcín? Odpovedajú Klus, Miko, Wiezik, Štefanec

Minulý týždeň sa konal samit európskych lídrov, na ktorom sa rozoberala dôležitá téma, a tou bol zákaz vývozu vakcín a rozdeľovanie očkovacích látok do členských štátov. V spoločnom vyhlásení lídrov EÚ sa uvádza, že farmaceutické firmy musia „zabezpečiť predvídateľnosť svojej výroby vakcín a dodržiavať zmluvné dodacie lehoty.“ Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona to znamená, že Európa musí vyhrať vojnu o vakcíny. Videosamit však výsledok nepriniesol.

Európske Noviny oslovili kompetentných z európskej politiky, aby odpovedali na otázky, ktoré sa objavujú v súvislosti s prerozdeľovaním vakcín do členských štátov. Vedeli by ste vysvetliť, ako to je s rozdeľovaním vakcín do členských štátov? Je pravda, že Slovensko bude začiatkom leta na chvoste EÚ v počte zaočkovaných občanov?“

Ladislav Miko

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku

      „Z pohľadu Európskej komisie je naozaj reálne, že 70% dospelej populácie EÚ bude do konca leta zaočkovaných, pretože sa majú zrýchliť dodávky vakcín. V apríli začne prichádzať posledná schválená vakcína spoločnosti Johnson and Johnson, môžeme sa tak isto spoľahnúť na dohodnuté dávky BioNTech-Pfizer a Moderna. 

 Navyše sa v polovici marca Európska komisia dohodla s BioNTech-Pfizer o urýchlení dodávky 10 miliónov vakcín, tie prídu  už v druhom štvrťroku, nie až treťom a štvrtom. Toto urýchlenie je tu aj preto, aby sa vyrovnali rozdiely v úrovni zaočkovanosti medzi členskými štátmi. Európska komisia od začiatku stojí za svojím návrhom prerozdeľovania vakcín na základe počtu obyvateľov, je to najspravodlivejší prístup. Samozrejme, všetko je ale v rukách členských štátov, aj to koľko si objednajú dávok aj to ako sa budú o objednané dávky deliť.“

Ivan Štefanec

Poslanec Európskeho parlamentu (KDH, EPP)

     „Hlavy členských štátov sa, žiaľ, na poslednom summite nedohodli na zmene očkovacej stratégie Európskej únie a aktuálne platí, že vakcíny sa budú naďalej rozdeľovať podľa počtu obyvateľov jednotlivých krajín. Považujem to za chybu, pretože zdravý rozum aj krízový manažment velí zachraňovať v prvom rade tie oblasti, kde je situácia najhoršia a medzi nimi je aktuálne aj Slovensko. Sám som pani predsedníčku Európskej komisie prednedávnom požiadal, aby distribúciu vakcín k nám pomohla urýchliť. Verím, že sa to v krátkom čase zmení a vakcíny poputujú tam, kde je to primárne potrebné.

Prístup k očkovaniu považujem za obrovské zlyhanie súčasnej vlády. Nedokázala získať ani ten počet očkovacích látok, na ktoré sme mali nárok a namiesto toho míňala čas a energiu na neisté dodávky neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V. Oprávnenej kritike je podrobený aj mechanizmus registrácie, ktorý je zmätočný a pre mnohých seniorov jednoducho nedostupný. Oceňujem preto aktivity viacerých obcí, miest a mimovládnych organizácií, medzi nimi aj Slovenskú katolícku charitu, ktoré sa podujali seniorom s registráciou a dopravou do vakcinačných centier pomáhať. „

Martin Klus, PHOTO: MK.

 

Martin Klus

štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (SaS)

     „Registrácia a obstarávanie očkovacích látok sa aj v očiach našich občanov stali vlajkovými projektami EÚ v boji proti pandémii COVID-19. Pre zachovanie dôvery v spoločné európske riešenia však musíme urýchlene riešiť opakujúce sa krátenia dodávok vakcín niektorými farmaceutickými spoločnosťami. Väčšiu primeranú solidaritu je potrebné vniesť aj do ich distribúcie v rámci Únie. Je neakceptovateľné, aby si producenti očkovacích látok svojvoľne neplnili zmluvné záväzky.V posledných dňoch bolo nepríjemným prekvapením avizovanie výrazného zníženia plánovaných dodávok vakcín od AstraZeneca. V tejto otázke musí EÚ ukázať svoju jednotu a podobné správanie netolerovať. Toto som veľmi jasne zdôraznil už počas tohto-týždňového online rokovania Rady pre všeobecné záležitosti (GAC), v rámci ktorej zastupujem SR a spolu s partnermi z ostatných členských štátov pripravujeme pôdu pre rokovanie Európskej rady, teda lídrov krajín Únie.

  Je pre nás kľúčové, aby bolo prerozdelenie vakcín v rámci Európskej únie proporčného a spravodlivé. Žiadna členská krajina nie je zodpovedná za to, že zazmluvnené dodávky vakcín neboli zo strany dodávateľov dodržané. Preto je podľa nás v tomto smere potrebné, aby bola EÚ naďalej jednotná a hľadala spôsob k prinavráteniu sa k pôvodne schválenému návrhu – pro rata systému, ktorý je podľa SR férový a spravodlivý.

 Čo je však v tejto chvíli najdôležitejšie ­– ako som už uviedol – musíme zabezpečiť, aby si producenti vakcín plnili svoje zmluvné záväzky. V tomto kontexte považujem za kľúčové, aby sa Európska únia zaoberala opakovanými porušeniami rámcových zmlúv dodávok vakcín a zamerala sa na ešte väčšiu transparentnosť dohodnutej proporčnej distribúcie vakcín členským štátom Únie. Je dôležité do týchto diskusií plne zapojiť Výbor stálych predstaviteľov pri Európskej únii.

 A napokon – akékoľvek pokusy o tzv. geopolitické hry o vakcíny treba čím skôr zastaviť. Ak budeme naďalej zlyhávať vo výrobe a dodávkach očkovacích látok do členských štátov EÚ, koronavírus bude mať navrch, a to nesmieme dopustiť. Pre mutácie koronavírusu čelíme tretej vlne pandémie, exponenciálny nárast nových nakazených badať najmä v strednej Európe. Zabrániť najhoršiemu môžeme len ďalším očkovaním.“


Michal Wiezik

Poslanec Európskeho parlamentu (SPOLU, EPP) 

 „Úlohou EÚ bolo so strategicky väčšou vyjednávacou schopnosťou vyrokovať množstvo, cenu a zmluvné podmienky s výrobcami vakcín v rámci dohôd o predbežnom nákupe. Tieto dohody umožňujú štátom nákup stanoveného počtu dávok v konkrétnom časovom rámci. Slovensko má podľa prerozdeľovacieho kľúča nárok na max. 1,22 % z celkového počtu jednotlivých vakcín, ktoré takto EÚ obstarala. Problém bol, že členské štáty museli vakcíny objednávať dopredu už v decembri a v januári, kedy nebolo úplne jasné, ktoré budú schválené a začnú dodávať prvé. Slovensko vtedy spravilo taktickú chybu v rozhodnutiach o množstve a preferencii druhu vakcíny. V prípade vakcíny Pfizer sme zakontrahovali len polovicu z druhej objednávky (600 000 /1.2 mil) a nič z tretej (0 / 2.4 mil). Túto chybu sa teraz snažíme dobehnúť štvrtou, v ktorej nám podľa slov ministerstva zdravotníctva Komisia umožnila výnimočne objednať viac ako dvakrát toľko (2.8 mil / 1.2mil).

Tieto chyby nás budú stáť čas. Je veľmi pravdepodobné, že v najbližších mesiacoch budeme mať mierny výpadok dodávok a to nie len kvôli minimálnej objednávke z Pfizeru, ale aj pretrvávajúcim problémom s dodávkami Astra Zeneca. To by mohlo pre Slovensko znamenať riziko, že do konca leta nebudeme schopní zaočkovať 70% obyvateľov. Keďže si Ministerstvo Zdravotníctva uvedomuje tento problém, pevne verím, že jeho nové vedenie urobí všetko preto, aby sme cieľ zaočkovanosti dosiahli tak, ako bol stanovený Európskou komisiou. „

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices