Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Eurokomisárka navrhuje kroky na zlepšenie plurality médií a slobody prejavu v Maďarsku

Pluralitu médií a slobodu prejavu v Maďarsku narúša politicky kontrolovaný mediálny regulačný orgán v kombinácii s deformujúcimi štátnymi zásahmi. Uviedla to komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

V memorande zverejnenom v utorok poznamenala, že maďarská vláda už niekoľko rokov „systematicky podkopáva nezávislú a profesionálnu žurnalistiku, čím obmedzuje voľnú výmenu rôznych názorov, predovšetkým mimo hlavného mesta“.

Sloboda tlače v Maďarsku sa značne zhoršila od roku 2010, keď sa k moci vrátil súčasný premiér Viktor Orbán. Vláda kontroluje stovky médií prostredníctvom fondu, pričom ich podporuje veľkými prostriedkami od daňových poplatníkov bez ohľadu na počet divákov alebo čitateľov.

Komisárku taktiež znepokojujú pretrvávajúce antikampane proti obhajcom ľudských práv a investigatívnym novinárom, ktorých cieľom je potláčať občiansku spoločnosť a vysielať signály, že akákoľvek forma kritika vlády vyvolá adekvátnu a okamžitú odvetu. Maďarská vláda tiež podľa nej neuznala dôležitú úlohu nezávislých inštitúcií, či už regulačných orgánov alebo súdnictva.

„Vláda opakovaným nerešpektovaním rozsudkov vnútroštátnych a medzinárodných súdov preukázala, že nemá v úmysle dodržiavať pravidlá právneho štátu, ktorý je základným predpokladom pre slobodu prejavu,“ podotkla eurokomisárka.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Podľa Mijatovičovej bude na zlepšenie tejto situácie potrebné podniknúť viacero krokov. Navrhuje novelizovať právne predpisy o médiách tak, aby sa nadmerné právomoci mediálneho regulačného orgánu rozdelili medzi niekoľko autonómnych orgánov. Vyzýva tiež maďarské úrady, aby uznali, že nenávistné prejavy proti novinárom predstavujú hrozbu pre celú spoločnosť ako celok. Zdôrazňuje aj zabezpečenie rovnakého mediálneho priestoru pre všetkých kandidátov pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices