Ilustračné PHOTO: © European Union.

Francúzsko zatvorí školy a zakáže vnútroštátne cestovanie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu oznámil celoštátne zatvorenie škôl na tri týždne a mesačný zákaz vnútroštátneho cestovania. V „krajine galského kohúta“ pristúpili k tomuto kroku po tom, ako rýchle šírenie vírusu v nedávnom období zvýšilo tlak na nemocnice.

Macron v televíznom prejave k národu uviedol, že obyvatelia musia vyvinúť nové úsilie, pretože „epidémia sa zrýchľuje“. V ostatných mesiacoch Francúzsko zavádzalo skôr obmedzenia na regionálnej úrovni, pričom celoštátne zatvorenie škôl sa považovalo za poslednú možnosť. Zatvorené budú taktiež aj menej dôležité obchody.

„Chystáme zatvorenie materských, základných a stredných škôl na tri týždne,“ uviedol Macron s tým, že bude platiť celoštátny zákaz vychádzania v čase medzi 19:00 a 6:00.

Macron uviedol, že obmedzenia, ktoré už platia v parížskom regióne a niekoľkých ďalších oblastiach, na budúci týždeň rozšíria na celú krajinu. Platiť budú najmenej mesiac. Ľudia budú môcť tráviť voľný čas vonku, ale maximálne v okruhu 10 kilometrov od svojich domovov a bez socializácie s inými osobami.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Prezident navyše sľúbil, že urýchli očkovaciu kampaň. V polovici apríla sprístupnia vakcínu každému, kto dovŕšil vek 60 rokov, o mesiac neskôr ľuďom vo veku 50 a viac rokov a v polovici júna zvyšku populácie.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices