Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ivan Štefanec: Krajiny EÚ ukázali solidaritu, päť štátov vrátane Slovenska dostane viac dávok vakcíny Pfizer/BioNTech

Kvinteto štátov Európskej únie, ktoré najvýraznejším spôsobom zápasí s očkovaním populácie proti koronavírusu, dostane od aliancie 19 členských krajín únie v rámci rozdelenia 10 miliónov dávok vakcíny Pfizer/BioNTech očkovacie látky navyše.

„Vakcinácia sa po počiatočných ťažkostiach naplno rozbehla a na Slovensku bolo použitých už viac ako milión registrovaných vakcín. Ďalšou dobrou správou je dodatočných 687 590 vakcín BioNTech/Pfizer, ktoré dostane Slovensko z 10 miliónovej osobitnej tranže vyjednanej na európskej úrovni. Verím, že pomohli aj naše aktivity z Europarlamentu, ale osobitná vďaka za tieto čísla patrí určite Petre Vargovej, Ľubici Karvašovej, aj Gabriele Virostkovej,“
napísal na sociálnej sieti europoslanec Ivan Štefanec z frakcie ľudovcov.

Podľa dohody, ktorú spečatili vo štvrtok neskoro večer, tak viac dávok dostanú Bulharsko, Chorvátsko, Estónsko, Lotyšsko a Slovensko. Súčasťou spomenutého konsenzu neboli tri štáty, čo opäť zvýraznilo problémy s kompromisnou politikou EÚ. Ďalšie dávky napokon nezískali Rakúsko, Česko a Slovinsko.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

„Sme vďační za pozoruhodné úsilie a solidaritu ostatných členských štátov EÚ, vyhlásil lotyšský premiér Krišjanis Karinš. Doplnil, že vakcíny navyše „nás priblížia k spoločnému cieľu – kolektívnej imunite v celej EÚ“.

(SITA/redakcia)

O mam

Odporúčame pozrieť

chudoba

Európsky zbor solidarity podporí ľudí v núdzi sumou 145 miliónov eur v roku 2024

Dobrovoľnícke činnosti v roku 2024 výrazne posilní nová možnosť financovania, ktorú dnes predstavila Komisia. Nová výzva …

Consent choices