koláž EN Foto: screenshot © European Union

INFOGRAFIKA: Ako je na tom Európa so zaočkovanosťou?

Európska únia si začiatkom vakcinácie dala za cieľ do konca marca zaočkovať najmenej 80 percent obyvateľov starších ako 80 rokov a viac, a tiež 80 percent zdravotníckych pracovníkov, čo sa jej však nepodarilo.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) uviedlo, že miera zaočkovanosti sa v mnohých členských štátoch zvýšila, avšak čísla sú v uvedených skupinách hlboko pod 80-percentným cieľom.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Počas prvého kvartálu roku 2021 bolo do členských štátov dovezených vyše 92 miliónov vakcín, pričom podaných bolo 74 miliónov. Z dát ECDC vychádza, že v 23 krajinách bolo do pondelka zaočkovaných 59,8% populácie starších ako 80 rokov, pričom najviac ľudí z tejto vekovej kategórie bolo zaočkovaných na Malte, a to skoro 96%. Najhoršie si vedie Bulharsko, ktoré z tejto skupiny zaočkovalo len 5 percent svojich občanov.

Čo sa týka Slovenska, tak naša krajina je podľa agentúry na chvoste v počte zaočkovaných v skupine starších ako 80 rokov. Pod nami je už len Lotyšsko(17%) a spomínané Bulharsko.

Dáta z 14 krajín Únie ukazujú, že zaočkovaných je takmer 63% zdravotníckych pracovníkov, pričom skoro 50% už dostalo aj druhú dávku. Z dostupných dát vyplýva, že v zaočkovanosti zdravotníkov je na tom najlepšie Maďarsko a Estónsko, a to až 100%, pričom na chvoste zo 14 krajín je Bulharsko so 17 percentami.

Na Slovensku je zaočkovaných 60% zdravotníkov, čo je priemer Únie. Okrem toho Rumunsko, Španielsko, Estónsko a Írsko úplne zaočkovali viac ako 60 percent svojich lekárov a zdravotných sestier.

Taliansko minulý týždeň oznámilo, že všetci zdravotnícki pracovníci musia byť očkovaní proti Covid-19. Ak odmietnu, hrozí im až rok pozastavenia činnosti bez platu, uvádza portál EuoServer. Totiž viacerí zdravotníci v talianskych nemocniciach odmietli vakcínu.

Čo sa týka celkovej populácie, v členských štátoch bolo do 5. apríla podaných 74 miliónov vakcín, čo predstavuje 14-percentnú zaočkovanosť európskej populácie jednou dávkou a 6% plne zaočkovaných. Najlepšie si vedie Malta (29%) a Maďarsko (25%), ktoré však očkuje aj vakcínami neschválenými Európskou liekovou agentúrou. Slovensko patrí v celkovej zaočkovanosti do top 10 členských krajín celkovo s vyše 15 percentami.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Na chvoste v celkovej zaočkovanosti v Európe je Lotyšsko (6%) spolu s Bulharskom (7%).

Čo sa týka samotných očkovacích látok, tak do celej EÚ bolo doteraz dovezených 92 miliónov dávok, pričom Slovensko minulý týždeň zaevidovalo milión podaných dávok, pričom bolo celkovo dovezených 719 tisíc dávok vakcín od konzorcia Pfizer/Biontech, 120 tisíc firmy Moderna a 267 tisíc AstraZeneca.

V druhej polovici roka by sa do členských krajín mali distribuovať aj dodávky vakcín od spoločnosti Johnson & Johnson. Ak chce Európska komisia splniť svoj prísĺub, že do konca leta zaočkuje 70% svojej populácie, tak musí konať rýchlejšie, totiž viaceré krajiny „sedia“ na očkovacích dávkach. Belgicko a Francúzsko sa však zaviazali, že svoje kampane urýchlia.

19 členských krajín, ktoré budú na tom v zaočkovanosti lepšie, rozhodli minulý týždeň poslať viac dávok vakcín Pfizer piatim z najviac postihnutých krajín, najmä v strednej a východnej Európe. Medzi nimi je aj Slovensko, ktoré tak získa o 680 tísic dávok viac v nasledujúcich troch mesiacoch. V najbližších 3 mesiacoch tak na Slovensko príde spolu 1,63 milióna dávok tejto očkovacej látky. Slovensko by tak mohlo do konca júna zaočkovať 45 percent populácie.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Odborníci vyzývajú na očkovanie detí proti ochoreniu COVID-19

Kým predchádzajúce dve vlny pandémie koronavírusu sa týkali hlavne dospelých a seniorov, avizovaná tretia vlna …

Consent choices