Zdroj: © European Union, European Council

Komentár: Rusko skúša cez Ukrajinu súdržnosť Európy

Situácia na pohraničí Ukrajiny a Ruska začína byť vyostrená po tom, čo začalo Rusko presúvať svoje jednotky blízko k ukrajinským hraniciam. Tieto aktivity vyvolali vážne obavy Západu a samotnej Ukrajiny.

Autorom je študent gymnázia a najmladší člen redakcie Európskych Novín Marco Németh

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa v piatok vyjadril, že ak NATO rozmiestni svoje posily okolo Ukrajiny, tak Rusko prijme ďalšie opatrenia na „zaistenie svojej bezpečnosti,“ čo môže znamenať čokoľvek. Ruský medveď vycítil, že uprostred najväčšej krízy od druhej svetovej vojny a v čase, keď je rozhádaný Západ, má šancu posilniť svoje pozície na Ukrajine, ktorej už teraz okupuje vyše 7% územia a vyvinúť ešte väčší tlak na už aj tak destabilizovanú krajinu.

Sebavedomie Ruska v posledných mesiacoch zo dňa na deň rastie, prihráva mu aj pandémia, ktorej sa podarilo rozhádať členské krajiny Únie. Kameňom úrazu boli pomalé dodávky vakcín a ich nedostatok v celej Európe. Rusko nezaváhalo a okamžite využilo možnosť priliať olej do ohňa. Členským krajinám ponúklo „alternatívu“ – neschválenú vakcínu Sputnik. Dodávky prisľúbil v oveľa väčšom objeme, ako je schopná ruská farmaceutická spoločnosť dodať.

V dobe, keď sa celý svet sústreďuje na boj proti pandémii, našim východným susedom hrozí rozšírenie vojenského konfliktu, ktorý môže zatriasť aj Európskou úniou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok telefonicky spojil s americkým prezidentom Bidenom, ktorý mu vyslovil podporu. Európska únia uviedla, že ruské aktivity v okolí Ukrajiny sleduje s vážnymi obavami. Vzťahy Ruska a Západu sú v súčasnosti najhoršie od konca studenej vojny, k čomu prispelo aj uvalenie sankcií kvôli odsúdeniu Alexeja Navaľného, tvrdých zásahov proti demonštrantom a tiež vyjadrenie Bidena, ktorý nazval ruského prezidenta Putina vrahom.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Nech budú nasledujúce kroky Ruska hocijaké, je dôležité, aby si Západ zachoval svoju tvár. Otázka Ukrajiny je totiž testom pre Európsku úniu, ktorý môže byť zásadný z hľadiska budúcnosti.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices