volby
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

V Grónsku sa konajú parlamentné voľby, ktoré rozlúsknu otázku ťažby nerastných surovín

V Grónsku sa v utorok konajú predčasné parlamentné voľby. Tie by mali dať odpoveď na otázku, či toto poloautonómne dánske územie umožní medzinárodným spoločnostiam ťažbu takzvaných prvkov vzácnych zemín na tomto riedko osídlenom arktickom ostrove.

Zákonodarcovia sa pomerne rýchlo dohodli na zorganizovaní volieb po tom, ako stredopraví demokrati vo februári opustili grónsku vládu. Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa spomenutí demokrati rozhodli odísť z vládnej koalície, boli politické nezhody súvisiace s navrhovaným ťažobným projektom v bani Kvanefjeld v južnom Grónsku. Podporovatelia považujú projekt ťažby uránu a prvkov vzácnych zemín, známych aj ako kovy vzácnych zemín, za potenciálny zdroj pracovných miest a ekonomickej prosperity.

Bývalý grónsky premiér Kim Kielsen dal „zelenú“ majiteľovi bane Greenland Minerals, austrálskej spoločnosti s čínskym pozadím, na začatie činnosti. Jeho nástupca Erik Jensen však s udelením banskej licencie nesúhlasí.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Väčšina z 56-tisícovej populácie Grónska, väčšinou pôvodných obyvateľov Inuitov, je údajne proti projektu, a to predovšetkým z environmentálnych dôvodov.

V bani Kvanefjeld sa podľa odhadov môže nachádzať najväčšie nálezisko prvkov vzácnych zemín na svete mimo územia Číny, ktorá v súčasnosti zastrešuje viac ako 90 % globálnej produkcie. Tieto prvky sa pritom používajú v širokej škále odvetví a výrobkov vrátane smartfónov, veterných turbín, mikročipov, batérií pre elektrické automobily a zbraňových systémov.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices