Foto: FB Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Minister Lengvarský sa zúčastní na videokonferencii partnerov EÚ k vakcíne AstraZeneca

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa dnes večer zúčastní na mimoriadnej videokonferencii ministrov zdravotníctva Európskej únie (EÚ). Urobí tak v súvislosti so stanoviskom Výboru pre hodnotenie rizík liekov Európskej liekovej agentúry (EMA), podľa ktorého existuje možná súvislosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi nezvyčajných krvných zrazenín s nízkymi hladinami krvných doštičiek a vakcínou od AstraZeneca. Ako informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, situácia okolo vakcíny od AstraZeneca bude predmetom aj odborných diskusií na štvrtkovom rokovaní konzília odborníkov. Ministerstvo zdravotníctva bude konzultovať v tejto veci aj so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Podľa ŠÚKL v prípade výskytu krvných zrazenín po očkovaní vakcínou Vaxzevria od AstraZeneca je nevyhnutná včasná špecializovaná diagnostika a liečba. Pri včasnej identifikácii príznakov zrazenín je možné ich liečiť a vyhnúť sa závažným zdravotným komplikáciám. Štátny ústav monitoruje bezpečnostný profil vakcíny Vaxzevria a rešpektuje závery výboru EMA. ŠÚKL o záveroch informoval aj rezort zdravotníctva s cieľom otvoriť diskusiu o očkovacej stratégii na Slovensku. Ako však podotýka ŠÚKL, vzhľadom na to, že vakcína poskytuje vysoký stupeň ochrany pred ochorením COVID-19 a pred jeho závažným a fatálnym priebehom, a prípady takýchto nežiaducich účinkov sú veľmi zriedkavé, celkové prínosy vakcíny i naďalej prevyšujú jej riziká.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Zrazeniny boli pozorované v mozgu, brušnej dutine a tepnách a v niektorých prípadoch boli pozorované spolu s nízkym počtom krvných doštičiek alebo krvácaním. Väčšina prípadov sa vyskytla u žien do 60 rokov do dvoch týždňov po očkovaní.

Zriedkavé krvné zrazeniny s nízkym počtom krvných doštičiek možno klasifikovať ako veľmi zriedkavé vedľajšie účinky vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. Informovala o tom dnes výkonná riaditeľka EMA Emer Cookeová. Po analýze vakcíny tak rozhodol bezpečnostný výbor EMA.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Dozrel čas zverejniť audit Ministerstva zdravotníctva

V súvislosti s ohrozením peňazí z Plánu obnovy dočasne poverený premiér Heger prisľúbil na ministerstve …

Consent choices