koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ochorenie COVID-19 zvyšuje riziko depresie a demencie, naznačuje štúdia

Vedci zistili, že u ľudí s diagnostikovaným ochorením COVID-19 v uplynulých šiestich mesiacoch bola vyššia pravdepodobnosť vzniku depresie, demencie, psychóz a mŕtvice. Informoval o tom spravodajský web BBC.

Až u tretiny pacientov so spomenutým ochorením sa vyvinula psychologická alebo neurologická porucha, prípadne nastal jej relaps. Ešte väčšie riziko bolo u tých, ktorých museli s koronavírusom prijať do nemocnice alebo na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Zo záznamov viac ako 500-tisíc pacientov s koronavírusom vyplynulo, že najbežnejšou diagnózou u nich boli úzkosť a poruchy nálady. Spôsobil to pravdepodobne stres z choroby alebo prevezenia do nemocnice. Mŕtvica a demencia boli pravdepodobnejšie podmienené biologickými dopadmi samotného vírusu alebo všeobecnej reakcie tela na infekciu. Ochorenie COVID-19 nepreukázalo súvislosť so zvýšeným rizikom Parkinsonovej choroby alebo Guillainovho-Barrého syndrómu.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

U postihnutých bola o 16 % vyššia pravdepodobnosť vzniku psychologickej alebo neurologickej poruchy po prekonaní COVID-19 ako po iných respiračných infekciách a o 44 % vyššia pravdepodobnosť ako u ľudí zotavujúcich sa z chrípky.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

EÚ posudzuje situáciu s COVID-19 v Číne

Európska únia (EÚ) posudzuje nárast prípadov ochorenia COVID-19 v Číne po tom, ako Peking uvoľnil …

Consent choices