mimoriadnaspráva

Vakcína od AstraZeneca môže podľa EMA súvisieť s veľmi zriedkavými krvnými zrazeninami

Na tlačovej konferencii riaditeľka Európskej liekovej agentúry (EMA) Emer Cookeová, uviedla, že zriedkavé krvné zrazeniny s nízkym počtom krvných doštičiek je možné klasifikovať ako veľmi zriedkavé vedľajšie účinky vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca.

Bezpečnostný výbor EMA, tak k tomuto záveru došla po analýze vakcíny. Výhody vakcíny však podľa agentúry prevažujú nad rizikami vedľajších účinkov. Vakcína je totiž účinná pri prevencii COVID-19 a znižovaní počtu hospitalizácií a úmrtí.

EMA pripomína zdravotníckym pracovníkom a ľuďom dostávajúcim očkovaciu látku, aby si boli vedomí možnosti veľmi zriedkavých prípadov krvných zrazenín v kombinácii s nízkou hladinou krvných doštičiek v priebehu 2 týždňov po očkovaní.

Výbor vykonal hĺbkové preskúmanie 62 prípadov trombózy mozgových žilových dutín a 24 prípadov trombózy splanchnických žíl hlásených v databáze EÚ o bezpečnosti liekov  k 22. marcu 2021, z ktorých bolo 18 smrteľných.

Pacienti majú podľa EMA vyhľadať lekársku pomoc, ak majú nasledujúce príznaky:

  • lapanie po dychu
  • bolesť v hrudi
  • opuch v nohe
  • pretrvávajúca bolesť brucha
  • neurologické príznaky vrátane silných a pretrvávajúcich bolestí hlavy alebo rozmazaného videnia
  • drobné krvné škvrny pod kožou za miestom vpichu
Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

K 4. aprílu 2021 bolo agentúre EudraVigilance hlásených celkovo 169 prípadov trombózy mozgových žilových dutín a 53 prípadov trombózy splanchnických žíl. K tomuto dátumu bolo v EHP a Veľkej Británii zaočkovaných asi 34 miliónov ľudí. Novšie údaje nemenia odporúčani bezpečnostného výboru EMA.

Viaceré európske krajiny pozastavili očkovanie touto vakcínou, Slovensko však zatiaľ nie.  Vakcínou od spoločnosti AstraZeneca sa na Slovensku momentálne očkuje vo vekovej kategóri od 50 do 60 rokov.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

AstraZeneca splní podmienky zmluvy o dodávkach vakcín do EÚ

Spoločnosť AstraZeneca dodá členským štátom Európskej únie (EÚ) zostávajúce dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Splní …

Consent choices