Ovca, farma, ilustračná fotka. PHOTO: © European Union, 2020

Až 60% ľudí na Slovensku podporuje celoeurópsky zákaz kožušinového chovu

Až 60 % opýtaných Slovákov a Sloveniek v nedávnom online prieskume medzinárodnej agentúry zaoberajúcej sa prieskumom trhu a analýzou dát so sídlom vo Veľkej Británii YouGov súhlasilo s tým, že EÚ musí prijať mimoriadne opatrenia a ukončiť chov a množenie zvierat na kožušinových farmách z dôvodu ochrany zdravia ľudí a zvierat v EÚ. Takisto 56% z nich súhlasilo, že je potrebné, aby členské štáty EÚ vrátane Slovenska na EÚ naliehali, aby urýchlene odporučila ukončenie chovu a množenia zvierat pre kožušiny.

Online prieskum bol vypracovaný od 29.3. do 1.4.2021 agentúrou YouGov na požiadanie neziskovej organizácie Four Paws. Do online prieskumu sa zapojilo 501 Slovákov a Sloveniek starších ako 18 rokov a odpovedali na otázku či EÚ musí prijať mimoriadne opatrenia a ukončiť chov a množenie zvierat na kožušinových farmách z dôvodu ochrany zdravia ľudí a zvierat v EÚ. Druhou otázkou na ktorú odpovedali bolo či je potrebné, aby členské štáty EÚ vrátane Slovenska na EÚ naliehali, aby urýchlene odporučila ukončenie chovu a množenia zvierat pre kožušiny. „Výsledky prieskumu pre Slovensko jasne ukazujú, že väčšina ľudí ukončenie kožušinových fariem podporuje a EÚ únia sa tomu musí prispôsobiť,“ dodáva Martin Smrek z Humánneho pokroku.

Organizácia Humánny pokrok sa z dôvodu ochrany zdravia ľudí a zvierat zapojila aj do globálnej kampane za zákaz kožušinového chovu, ktorá bola spustená minulý rok. Zvieracoprávne koalície Fur Free Alliance a Eurogroup for Animals, ktorých je Humánny pokrok členom, od Európskej únie a štátov G20 požadujú, aby okamžite pozastavili chov zvierat na kožušinových farmách z dôvodu šírenia koronavírusu z noriek na ľudí a späť. Počas kampane sa na Slovensku do dnešného dňa podarilo vyzbierať viac ako 14 000 podpisov. Petíciu je možné podpísať na webovej stránke Humánneho pokroku.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Hlavnou príčinou spustenia globálnej kampane bolo šírenie ochorenia COVID-19 na norkových kožušinových farmách, ktoré začalo takmer pred rokom. Koronavírus sa na farmách začal šíriť veľmi rýchlo a v Dánsku neskôr dokonca zmutoval. Preto nastali obavy, že šírenie ochorenia môže výrazne ovplyvniť zdravie ľudí, ale aj zvierat. „Jediným spoľahlivým riešením, ktoré zabezpečí ako ochranu verejného zdravia tak aj ochranu zvierat pred krutosťou, je európsky zákaz kožušinového priemyslu. Preto je čas, aby Európska únia bezodkladne podnikla potrebné kroky týmto smerom,“ dodáva Martina Kamenská z Humánneho pokroku.

O mam

Odporúčame pozrieť

vlajka

Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Komisia uverejnila rýchly prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil na regionálnej úrovni a z ktorého vyplýva, že …

Consent choices