stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Ivan Štefanec: Pomoc pre gastro a cestovný ruch musí byť rýchlejšia

Europoslanec, vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane a prezident SME Europe Ivan Štefanec (KDH) dnes, spoločne so združením Stále máme chuť, zástupcami podnikateľov a odborníkmi diskutoval o aktuálnom stave pomoci pre gastronómiu a cestovný ruch.

Podľa Štefanca je peňazí z Európskej únie dostatok, problémom je však ich pomalé prerozdeľovanie najviac postihnutým oblastiam. Predstavil tiež výsledky celoeurópskeho prieskumu, ktorý medzi malými a strednými podnikateľmi realizovala SME Europe a z ktorého vyplýva, že práve dostupnosť financií a úverov je faktorom, ktorý môže spoločnosti zachrániť od zániku.

„Na Slovensku je na gastrosektor a cestovný ruch naviazaných až 100 000 pracovných miest. Keďže sú tieto oblasti ekonomiky nútene uzatvorené, je povinnosťou štátu im pomôcť a kompenzovať straty, ktoré sa už vyšplhali až na 1,7 miliardy eur. Zo strany Európskej únie sme už aktivovali prostriedky z programov SURE, ReactEU a zvýhodnené úvery z Európskej centrálnej banky. Žiaľ, tieto peniaze sa k podnikateľom dostávajú len pomaly a proces žiadania je zložitý. Preto by vláda mala využiť aj ďalšie, nefinančné nástroje pomoci, ako je nastavenie podmienok postupného otvárania, či odpustenie daňových a odvodových povinností. Som rád, že bolo oznámené navýšenie pomoci o 120 miliónov eur pre cestovný ruch, no škody sú už také veľké, že tento tieto sektory je potrebné uchopiť komplexne. V spolupráci s Európskou komisiou pracujeme na vytvorení osobitnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať len problémami gastrosektora a cestovneho ruchu a ich obnovou počas odoznievania koronakrízy.“   

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices