bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Vladimír Bilčík: Dnes si pripomíname Medzinárodný deň Rómov

8. apríl je každoročne dňom vyše 12 miliónov Rómov po celom svete. Práve Rómovia a Rómky tvoria najväčšiu etnickú menšinu v rámci Európskej únie a sú tak neoddeliteľnou súčasťou európskej kultúry a identity.

Napriek tomu mnohí stále čelia množstvu predsudkov a diskriminácii. To sa odráža na prístupe k zamestnaniu či vzdelaniu a následne na kvalite života. Chudoba nie je rómskym problémom – postihuje ľudí naprieč všetkými národnosťami. Žiaľ, množstvo ľudí stále verí, že chudobní Rómovia si za to môžu sami. Je to pohodlnejšie, ako si priznať spoločenské zlyhania. O tom, že podobné stereotypy nie sú založené na pravde, svedčia osudy mnohých Rómov a Rómiek, ktorým sa z pasce chudoby podarilo dostať. Táto cesta je však práve pre rozsiahlu diskrimináciu a nelichotivé predsudky náročná.

Viac ako polovica Rómov na Slovensku pociťuje diskrimináciu na základe ich pôvodu. Diskriminácia sa odráža v ich možnostiach zamestnať sa či získať kvalitné vzdelanie. Na to, aby sme pomohli aj ďalším rómskym občanom vystúpiť z generačnej chudoby, musíme zaručiť rovnosť príležitostí pre všetkých občanov EÚ. Chudoba nie je dôsledkom etnického pôvodu; môže však byť dôsledkom našich predsudkov. Je preto dôležité, aby sme aj naďalej spoločne podnikali kroky smerom k odstráneniu systematickej diskriminácie a predsudkov a podporovali tak spoločenské začlenenie sa rómskej komunity.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Takáto podpora zvýši životnú úroveň nielen rómskym občanom, ale aj celej Európskej únii. Má totiž potenciál členským štátom priniesť každý rok až 500 miliónov eur navyše. V októbri 2020 vydala Európska komisia nový strategický rámec pre rovnosť, začleňovanie a účasť Rómov v členských krajinách. Teraz je našou úlohou dbať na to, aby sme jeho ciele čo najlepšie naplnili aj na Slovensku.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices