simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021

Progresívne Slovensko vyjadruje podporu Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv a odsudzuje útoky ministra Matoviča

BRATISLAVA – Progresívne Slovensko vyjadruje podporu Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a odsudzuje útoky ministra financií Igora Matoviča na nezávislé kontrolné inštitúcie SR v kontexte nákupu vakcíny Sputnik V.

Predsedníčka PS Irena Bihariová sa ohradila voči aktuálnym útokom Igora Matoviča na ŠÚKL: „V demokratickej spoločnosti je nemysliteľné, aby člen vlády tvrdo útočil na nezávislú štátnu inštitúciu, ktorá len poctivo chráni dodržiavanie pravidiel a bezpečie nás všetkých. Som hrdá na odvážne štátne úradníčky a úradníkov, ako je riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová, a vyjadrujem jej plnú podporu v tomto nezmyselnom konflikte, ktorý vyvolal Igor Matovič. Jeho urážlivé slová zásadne odmietame. Celá krajina je nesmierne unavená z kalamít a konfliktov, ktorým nás pán Matovič neustále vystavuje. Vláda má riešiť problémy ľudí, nie osobné vojny jedného z jej členov,“ uviedla šéfka progresívcov Bihariová.

Europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka upozornil, že Igor Matovič už druhý raz v krátkom čase verejne vystúpil ako spojenec cudzieho štátu v konflikte proti slovenským inštitúciám a záujmom: „Ruský štátny investičný fond spustil hybridný útok na slovenskú inštitúciu (ŠÚKL), ktorú obvinil zo sabotáže a provokácií. Minister financií Matovič nielenže v Moskve nepovedal ani slovo na obranu slovenského štátneho ústavu, ale svojimi útočnými vyjadreniami na sociálnych sieťach ešte pomohol ruskej propagande. Presne pred mesiacom rovnako podporil aj maďarského ministra zahraničných vecí v spore so slovenskou diplomaciou a ministrom Korčokom. Je pritom psou povinnosťou členov vlády budovať rešpekt k vlastným inštitúciám a chrániť naše národné záujmy. Ak premiér Heger čo najskôr Matoviča nezastaví, bude to mať zásadné dopady na kredibilitu Slovenska v Európskej únii,“ zdôraznil Šimečka.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices