skola
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Súťaž pre stredoškolákov: Projekt Create & Govern víťazom Ceny Karola Veľkého pre mládež 2021

Create & Govern, súťaž pre stredoškolákov, v ktorej si skúsia manažovať politickú stranu a budú sa podieľať na riadení fiktívnej krajiny, zvíťazila v národnom kole Ceny Karola Veľkého pre mládež 2021. Cieľom Európskej Ceny Karola Veľkého pre mládež je podporovať rozvoj európskeho povedomia medzi mladými ľuďmi a ich účasť na projektoch európskej integrácie.

Projektom Create & Govern sa snažíme počas pandémie tvoriť aktívnu komunitu stredoškolákov a dávať im priestor naučiť sa riadiť vlastný štát. Naši účastníci si na začiatku súťaže vytvorili vlastné politické strany, prešli si procesom volieb a v simulovanom parlamente rozdelenom na dolnú a hornú komoru prijímajú návrhy zákonov ako riešenia spoločenských problémov. Počas súťaže účastníkov sprevádzajú špičkoví slovenskí odborníci vo forme mentorov, medzi ktorými sú bývalí politici, diplomati, či politológovia, sociológovia či právnici. Keďže Create & Govern je zároveň súťažou, víťazné tímy využijú svoje nadobudnuté znalosti a zručnosti a spoločne s mentormi vypracujú Víziu mladých Slovákov k Budúcnosti Európy. Medzi mladými je povedomie o Konferencií o Budúcnosti Európy veľmi nízke, a tak sme sa rozhodli zorganizovať neformálne rokovanie so slovenskými predstaviteľmi Európskej únie. Počas tohto rokovania víťazi odprezentujú svoju víziu a prispejú k budúcnosti Európy,“ popisuje projekt Michaela Knošková z Inštitútu udržateľnej demokracie.

Spomedzi 27 národných finalistov nominovaných národnými porotami, vyberieme v máji 2021 troch víťazov, ktorí dostanú finančnú odmenu v hodnote 7500 €, 5000 a 2500 € na ďalšie rozvíjanie svojich aktivít.

Viac..  Euroscola 2024: Súťaž o cestu do Štrasburgu vyhrali stredoškoláci z Vranova nad Topľou

Slávnostné odovzdávanie cien sa bude konať v nemeckom meste Aachen, kam budú pozvaní zástupcovia všetkých 27 projektov, ktoré sa dostanú do finále.

Cena je udeľovaná mladým ľuďom, ktorí boli zapojení do projektov zameraných na podporu porozumenia medzi ľuďmi z rôznych európskych krajín. Cenou Karola Veľkého pre mládež, ktorá je organizovaná Európskym parlamentom spoločne s Nadáciou medzinárodnej ceny Karola Veľkého mesta Aachen, sú oceňované projekty mladých ľudí vo veku od 16 do 30 rokov. Víťazné projekty by mali slúžiť ako vzory pre mladých ľudí žijúcich v Európe a poskytnúť príklad, ako dokážu Európania žiť spolu ako jedna komunita. Medzi vybranými projektmi možno nájsť aj také, ktoré sa zameriavajú na výmenné programy pre mládež, umelecké a internetové projekty s európskym rozmerom.

Podrobné pravidlá súťaže nájdete na webových stránkach Ceny Karola Veľkého pre mládež.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Ocenené slovenské firmy predstavia svoje kreatívne podnikanie v Bruseli

V Bratislave v Dome Európskej únie prebehlo vyhodnotenie súťaže SME Europe Awards o najinšpiratívnejší malý …

Consent choices