hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Martin Hojsík: Klimatická kríza nie je hoax, potrebujeme ju urgentne riešiť

Aj keď sa to na základe nečinnosti nášho parlamentu a vlády nezdá, klimatická kríza je najväčšou výzvou našej doby. A my jej musíme venovať svoju pozornosť. Ale nielen preto, že ide o obrovský problém. Klimatická kríza je aj príležitosťou pre Slovensko a Európu na premenu na zelenú a spravodlivú spoločnosť. Čo potrebujeme, je skutočne zelená obnova Slovenska.
Čo potrebujeme spraviť hneď teraz?

✅ Vyhlásiť stav klimatickej núdze. Presne tak, ako to žiada vyše 120 000 ľudí v petícii Klíma ťa potrebuje.

✅ Pripraviť obnovu hospodárstva Slovenska po koronavíruse tak, aby bola postavená na zásade, že podpora ľudí a ochrana planéty má prednosť pred ziskami korporácií.

✅ V plnej miere musíme posudzovať vplyv všetkých legislatívnych a rozpočtových návrhov na zmiernenie a adaptáciu na klimatickú zmenu.

✅ Zabezpečiť, aby boli všetky opatrenia v plnom súlade s cieľom obmedziť globálne otepľovanie na menej ako 1,5 °C a neprispievali k strate biodiverzity;

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

✅ Odstrániť protichodnosť súčasných politík, tak aby neboli v rozpore z klimatickými cieľmi, najmä prostredníctvom rozsiahlej reformy zákonov a dotácií v oblasti poľnohospodárstva, obchodu, dopravy, energetiky, infraštruktúry a investícií.

✅ Zaviesť právne záväznú emisnú brzdu s cieľom každoročného znižovania emisií skleníkových plynov, v súlade s cieľom znížiť ich na európskej úrovni o 65% do roku 2030.

Ďalších krokov je veľa. Toto sú prvé. Vláda a parlament sa však už musia zobudiť a začať konať. V záujme ochrany klímy, a tým aj nás všetkých.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices