I. Korčok: Je naším záujmom, aby Ukrajina prosperovala, keď sa darí susedovi, darí sa aj nám

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vystúpil v pondelok 12. apríla na pôde Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ktorého témou boli možné dopady stupňujúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou na bezpečnosť Slovenska.

„Bola to dobrá príležitosť hovoriť podrobne s poslancami, ktorých  považujem za veľmi dôležitých, pretože táto téma dnes rezonuje v slovenskej verejnosti a naši občania sa o celú vec právom zaujímajú. Na rokovaní som prezentoval naše základné postoje k Ukrajine a aktuálnemu dianiu,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Minister I. Korčok pred poslancami zdôraznil, že Ukrajina je náš bezprostredný sused, preto je slovenským záujmom, aby sa vyvíjala stabilne. „Je naším záujmom, aby Ukrajina prosperovala, lebo keď sa darí nášmu susedovi, darí sa aj nám. Myslím tu na našich občanov na východe Slovenska, pre ktorých sa otvoria príležitosti na spoluprácu, keď sa bude Ukrajine dariť,“ poznamenal minister I. Korčok s tým, že osud Ukrajiny nám nemôže byť ľahostajný, lebo sa týka aj našich občanov.

S naším záujmom podľa šéfa slovenskej diplomacie súvisí náš dlhodobý postoj k Ukrajine, ktorá sa nemôže plnohodnotne rozvíjať, reformovať, prosperovať, ak sa neobnoví jej suverenita. Preto má jej teritoriálna integrita plnú slovenskú podporu. „Náš sused prišiel o kus územia, ktorý bol začlenený do iného štátu v rozpore s medzinárodným právom a dnes nemá kontrolu nad časťou územia vo svojej východnej časti na Donbase, kde prebieha konflikt,“ vyhlásil minister I. Korčok.

Ako ďalej zdôraznil, bezpečnosť je nedeliteľná a dotýka sa každého. „Preto nám nemôže byť jedno, ak sme konfrontovaní s hromadením ruských vojsk pozdĺž hraníc nášho suseda, ktoré sú svojím rozsahom väčšie ako tie pred rokom 2014. Nepoznáme ich dôvod ani cieľ, nevieme prečo sa tak deje práve teraz a prečo sú tam vojská v takomto zložení. Samozrejme, že pohyby vojsk po svojom území sú súčasťou suverenity každého štátu. Musia sa ale diať tak, aby bolo medzinárodnému spoločenstvu jasné, že nie sú namierené voči nikomu a nevyvolávajú obavy,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Viac..  EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Poznamenal, že práve na tieto situácie má medzinárodné spoločenstvo svoje mechanizmy – konkrétne Viedenský dokument (2011), ktorý presne hovorí, ako v takýchto situáciách postupovať a nevytvárať tak pochybnosti a napätie. Podľa ministra I. Korčoka je zároveň poľutovaniahodné, že ruská strana sa odmieta zúčastniť na prebiehajúcich konzultáciách na pôde OBSE iniciovaných práve v zmysle Viedenského dokumentu.

Šéf slovenskej diplomacie zároveň poukázal na dezinformácie, že Ruská federácia reaguje na cvičenie NATO. „Nie, nekoná sa žiadne cvičenie NATO. Potvrdzujem konanie cvičenia skupiny štátov, ktoré je ale presne v súlade s dohodnutými mechanizmami transparentne, riadne vopred ohlásene a notifikované. Každý si ho môže pozrieť na webe, má názov DEFENDER-Europe 21. My sa na ňom nezúčastňujeme, na rozdiel napríklad od našich susedov Poľska a Maďarska. Odmietame preto dezinformácie, že Rusko reaguje na tieto vojenské pohyby,“ dodal.

Minister I. Korčok zároveň poukázal na to, že rokom 1989 skončila doba, keď o osudoch svojich krajín, vrátane toho, kde chcú patriť, rozhodoval niekto iný ako samotní občania každej európskej krajiny. „Preto Slovensko rešpektuje ašpirácie Ukrajiny na spoluprácu s EÚ a NATO. Je to záležitosť, ktorá sa týka len Ukrajiny a týchto inštitúcií,“ povedal I. Korčok.

Minister vo svojom vystúpení poslancov ubezpečil, že slovenská diplomacia koná a volá po jedinom možnom riešení súčasného napätia. To je za diplomatickým stolom. „Aj ja vnímam znepokojenie a strach našich občanov. Úplne im rozumiem a ubezpečujem ich, že z nášho postoja pre nich nevyplýva žiadny problém, pretože žiadame len to, aby sa rešpektovali medzinárodné normy a aby došlo k posunu v mierovom riešení konfliktu na východe Ukrajiny,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices