europsky parlament
Plenárne zasadnutie poslancov Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union- EP.

Tento týždeň v Európskom parlamente: Certifikáty na cestovanie, vakcíny, klietkové chovy

Europoslanci sa budú tento týždeň venovať návrhom na zavedenie certifikátov, ktoré by mali uľahčiť cestovanie. Čaká ich hlasovanie o zrýchlenej autorizácii vakcín proti mutáciám koronavírusu.

Digitálny zelený certifikát

Výbor pre občianske slobody bude v utorok ráno prvýkrát rokovať o návrhu na zavedenie digitálneho zeleného osvedčenia na cestovanie. Tento certifikát by mal slúžiť ako dôkaz, že osoba bola buď zaočkovaná, testovaná s negatívnym výsledkom alebo koronavírus už prekonala. Parlament už v marci súhlasil so zrýchleným legislatívnom konaním, aby sa mohli certifikáty používať už toto leto.

Naši europoslanci pôsobiaci vo výbore LIBE: Vladimír Bilčík (EĽS), Michal Šimečka (Obnovme Európu), Lucia Ďuriš Nicholsonová (EKR) – náhradníčka

 Vakcíny proti mutáciám koronavírusu

Výbor pre verejné zdravie bude vo štvrtok rokovať a v piatok hlasovať o zrýchlených postupoch na schvaľovanie vakcín, ktoré boli prispôsobené na nové varianty koronavírusu.

Naši europoslanci pôsobiaci vo výbore ENVI: Monika Beňová (S/D), Martin Hojsík (Obnovme Európu), Michal Wiezik (EĽS)

Zákaz klietkového chovu

Vo štvrtok ráno je na pláne verejné vypočutie, ktoré nadväzuje na občiansku iniciatívu za zákaz klietok pri chove hospodárskych zvierat. Poslanci budú počas híringu hovoriť s odborníkmi a predstaviteľmi iniciatívy End the Cage Age.

Viac..  Týždeň v EP: Ženy v športe, obchod s Ukrajinou a Moldavskom a príprava na plenárne zasadnutie  

Naši europoslanci pôsobiaci vo výbore AGRIMichal Wiezik (EĽS)- náhradník, Miroslav Číž (S/D) – náhradník

Vzťahy EÚ-India

Výbor pre zahraničné veci bude v utorok hlasovať o stanovisku ohľadne vzťahov medzi EÚ a Indiou. Deje sa tak pri príležitosti blížiaceho sa summitu 8. mája.

Priame prenosy športových podujatí

Nelegálne živé prenosy športových podujatí poškodzujú nielen ich organizátorov, ktorí takto prichádzajú o zisky, ale aj online divákov, ktorým sa s nimi môže dostať do zariadení malvér, alebo im môžu byť odcudzené osobné údaje. Výbor pre právne veci bude v utorok hlasovať o správe, kde navrhuje viaceré riešenia tohto problému.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európsky deň jazykov 2023

V dňoch 26. a 27. septembra 2023 sa bude v Bratislave oslavovať Európsky deň jazykov podujatím EDJ …

Consent choices