Zdroj: ÚVSR

Ministerka Remišová: Granty EHP pomáhajú  koronakrízou skúšanej kultúre

Medzinárodná spolupráca umelcov, koncerty a vystúpenia. To všetko ponúkne projekt Nórska, Islandu a Slovenska (NOISS) na festivale súčasnej hudby NEXT v Bratislave, v Spišskom Hrhove a tiež v nórskom Osle a islandskom Reykjavíku. Túto širokú medzinárodnú spoluprácu podporí príspevok z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), ktorý vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu SR predstavuje 192 300 eur.

„Každé euro do kultúry, ktorá patrí medzi koronakrízou najviac zasiahnuté oblasti, je dobrou správou nielen pre samotných tvorcov a organizátorov podujatí, ale tiež pre publikum a spoločnosť ako celok,“ upozornila vicepremiérka Veronika Remišová, ktorej ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie prerozdeľuje granty EHP.

NOISS vytvorí platformu pre spoluprácu kurátorov, umelcov a kultúrnych organizácií z Nórska, Islandu a zo Slovenska, ktoré pôsobia v oblasti súčasnej a experimentálnej hudby a zvukového umenia. Súčasťou projektu je tiež prednáškovo-diskusný program prepájajúci hudbu so sociálnymi a kultúrnymi témami a ďalšie aktivity.

Za projektom Nová hudba pre nové publiká stojí Atrakt Art – združenie pre aktuálne umenie a kultúru. Spolupracuje na ňom s bratislavským A4 – Priestorom súčasnej kultúry, priestorom interaktívnej kultúry EQO zo Spišského Hrhova, s Antalova Music z Nórska a kolektívom RASK z Islandu. Združenie Atrakt Art vzniklo v Bratislave v roku 2000. Predstavuje nové smery a originálne osobnosti súčasnej kultúry. Medzi jeho hlavné aktivity patrí Festival NEXT venovaný súčasnej hudbe a zvukovému umeniu na svetovej a domácej scéne.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Ciele projektu venovaného inovatívnym formám hudby bližšie predstaví jeho otváracia videokonferencia v stredu 14. apríla od 16:00 do 18:00. Videokonferencia je určená tiež pre budúcich žiadateľov o granty EHP.

O mam

Odporúčame pozrieť

Rok 2022 v eurofondoch: Odštartovali sme najväčšiu reformu eurofondov v histórii Slovenska

Najväčšia reforma eurofondov v histórii Slovenska sa stala realitou, hlási Ministerstvo regionálneho rozvoja a informatizácie …

Consent choices