Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. PHOTO: © European Union.

Zelenskij chcel telefonovať s Putinom, na žiadosť o rozhovor nedostal z Kremľa odpoveď

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij sa chcel telefonicky spojiť s ruskou hlavou štátu Vladimirom Putinom, aby s ním diskutoval o rozmiestňovaní ruských vojakov v blízkosti hraníc s Ukrajinou a eskalácii napätia vo východnej časti krajiny. Na žiadosť o rozhovor však zatiaľ z Kremľa neprišla odpoveď, informovala v pondelok Zelenského hovorkyňa Julia Mendelová.

„Kremeľ, samozrejme, má žiadosť o rozhovor s Vladimirom Putinom. Zatiaľ sme nedostali odpoveď a veľmi dúfame, že to nie je odmietnutie dialógu,“ uviedla Mendelová pre agentúru AP. Žiadosť bola podľa nej predložená už 26. marca, keď po mínometnom útoku na východe krajiny zahynuli štyria ukrajinskí vojaci. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval, že v „ostatných dňoch“ neevidoval žiadosť od Zelenského a nevie o tom, že by takáto žiadosť prišla.

Kyjev i Západ vyjadrujú znepokojenie nad správami o rozmiestňovaní ruských vojsk v blízkosti ukrajinského územia v čase stále častejšieho porušovania prímeria na Donbase. Zelenskij vo štvrtok v rámci návštevy regiónu obvinil Rusko z demonštrácie vojenskej sily. Rusko toto tvrdenie popiera a argumentuje, že môže na svojom území rozmiestniť armádu, kdekoľvek to považuje za nutné. Moskva pritom zdôraznila, že nikoho neohrozuje.

Viac..  Komisia zasiela spoločnosti Meta žiadosť o informácie podľa aktu o digitálnych službách

Boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a Moskvou podporovanými separatistami prepukli krátko po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Konflikt si doteraz vyžiadal viac ako 14-tisíc ľudských životov. Rokovania o jeho politickom vyriešení viaznu.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

plynovod

Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Ukrajina vylúčila akékoľvek dohody, ktoré by umožnili ďalší transport ruského zemného plynu cez krajinu do …

Consent choices